Oegandese parlementsleden krijgen US$ 30 miljoen om auto's te kopen

President Museveni kondigde onlangs bewegingsbeperkingen aan en sloot scholen, kerken en bars. Foto: Badru Katumba/AFP
Print Friendly, PDF & Email

De regering van Oeganda heeft deze week bijna US$ 30 miljoen dollar aan parlementsleden om nieuwe auto's te kopen, wat tot verontwaardiging leidde in een arm land waar de COVID-19-pandemie grote schade heeft aangericht.

Elk van de 529 parlementsleden ontving 200 miljoen shilling (US$ 56.500) om nieuwe voertuigen te kopen op een moment dat de COVID-19-gevallen sterk toenemen in het land.

Op 18 juni kondigde president Yoweri Museveni bewegingsbeperkingen aan en sloot scholen, kerken en bars voor ten minste zes weken.

"Het is onaanvaardbaar voor een regering om luxe te kopen voor een kleine groep in het parlement, die maandelijks meer dan 30 miljoen shilling (ongeveer US$ 8.000) ontvangt, terwijl de rest van de bevolking niet in staat is zichzelf te voeden", zei Anet Nana Namata, een actieve mensenrechtenverdediger en uitvoerend directeur van de Union of Human Rights Defenders Uganda.

Een handarbeider verdient een gemiddeld maandsalaris van ongeveer US$ 28, terwijl een leraar US$ 75 krijgt.

‘Beschamend’
Moses Isooba, leider van het National NGO Forum, zei: "Deze daad is beschamend in een tijd dat de regering een beroep doet op particulieren om geld bij te dragen om het COVID-19-vaccin te kopen." Hij zei dat het geld in plaats daarvan zou kunnen worden gebruikt om "onder de meest kwetsbare 500.000 personen" te verdelen.

Geconfronteerd met toenemende publieke woede, verdedigde regeringswoordvoerder Ofwono Opondo het besluit als in lijn met een aloude traditie. "Het is om hun betrokkenheid bij het electoraat te vergemakkelijken. In ieder geval hebben de maatschappelijke organisaties deel uitgemaakt van de budgetteringsprocessen en wisten ze al lang dat de parlementsleden geld zouden krijgen om auto's te kopen", zei hij.

In 2018 leidde een soortgelijke beweging tot protesten met activisten die het parlement bestormden voordat ze werden verspreid.

Oeganda, een land met 45 miljoen inwoners, heeft 91.710 COVID-gevallen en inmiddels 2.496 doden geregistreerd.

VANDAAG