Bolsonaro probeert zichzelf te beschermen tegen oproepen voor zijn afzetting

President Bolsonaro. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters
Print Friendly, PDF & Email

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, wiens populariteit sterk is gedaald te midden van de aanhoudende COVID-19-crisis in het land en recente beschuldigingen van corruptie, heeft een senator uit het grootste blok in het Congres aangesteld als zijn nieuwe stafchef.

Senator Ciro Nogueira, een leider van de centrumrechtse Progressieve Partij (PP), tweette dinsdag dat hij de baan heeft aanvaard en naar verwachting deze week zal worden beëdigd als minister van Bolsonaro, ter vervanging van een gepensioneerde generaal.

Hij zal de eerste zwaargewicht politicus zijn die het kabinet van Bolsonaro betreedt, aangezien de omstreden president bondgenoten zoekt om zichzelf te beschermen tegen oproepen in het Congres voor zijn afzetting en een Senaatsonderzoek naar vermeende onregelmatigheden bij de aankoop van COVID-19-vaccins door de regering.

Nogueira behoort tot dezelfde partij als huisvoorzitter Arthur Lira, die heeft geweigerd in te gaan op een van de tientallen afzettingsverzoeken die tegen Bolsonaro zijn ingediend.

De Braziliaanse senator Ciro Nogueira na een ontmoeting met president Bolsonaro in het Planalto-paleis in Brasilia op 27 juli. Foto: Adriano Machado/Reuters

"De benoeming verstevigt de aanwezigheid van deze belangrijke partij in de regering en geeft Bolsonaro gemoedsrust", vertelde Lucas de Aragao, een partner bij Brasilia-adviesbureau Arko Advice, aan persbureau Reuters.

De afgelopen weken hebben Brazilianen in groten getale geprotesteerd tegen de manier waarop Bolsonaro de pandemie aanpakt; COVID-19 heeft volgens gegevens van de Johns Hopkins University meer dan 550.500 mensen gedood in Brazilië.

Voor het eerst sinds het begin van de crisis toonde een peiling eerder deze maand aan dat een meerderheid van de Brazilianen een poging van het Congres steunde om Bolsonaro af te zetten.

Als COVID-19-scepticus die routinematig de ernst van het coronavirus heeft gebagatelliseerd, heeft de extreemrechtse leider oproepen om landelijke maatregelen voor de volksgezondheid op te leggen gemeden, en benadrukte dat dergelijke beperkingen de economie zouden schaden.

"Ze protesteren over veel dingen: het bagatelliseren van de pandemie door de regering, het afwijzen van maatregelen op het gebied van gezondheid door de president, de langzame uitrol van vaccins”, zegt Monica Yanakiew van Al Jazeera tijdens een grote demonstratie in Rio de Janeiro op 24 juli.

Duizenden demonstranten verzamelden zich die dag door heel Brazilië om de afzetting van Bolsonaro te eisen.

Een Braziliaanse senaatscommissie startte in april een onderzoek naar de manier waarop Bolsonaro de COVID-19-crisis aanpakt, terwijl er onlangs ook vragen opdoken over vermeende onregelmatigheden in het inkoopproces van coronavirusvaccins van zijn regering, evenals beschuldigingen van corruptie in het verleden.

Bolsonaro heeft de beschuldigingen ontkend, maar zijn populariteit is gedaald.

VANDAAG