Nederlandse politie pakt negen terreurverdachten op

Foto: Politie Nederland
Print Friendly, PDF & Email

De anti-terreureenheid van de Nederlandse politie heeft donderdag heel vroeg in de ochtend negen mannen opgepakt in Eindhoven. De verdachten zouden zich bezighouden met het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Het gaat om mannen in de leeftijd van 18 tot en met 31 jaar, allemaal met de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn in Nederland geboren, één verdachte komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Volgens de Nederlandse justitie zou de groep sympathiseren met IS en diens jihadistische gedachtegoed.

De mannen worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. Wat de groep specifiek van plan was, is niet duidelijk. “Het opsporingsverzoek is erop gericht zicht te verkrijgen op de mogelijke plannen en bedoelingen van de verdachten”, aldus een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Helikopter
De grootscheepse actie vond donderdag heel vroeg in de ochtend plaats. Bewoners in Eindhoven-Noord werden rond vijf uur wakker van een helikopter die rondcirkelde boven de stad. De politie viel ondertussen binnen op verschillende adressen.

Bij het doorzoeken van de woningen kwamen er geen wapens of explosieven boven tafel. Wel namen rechercheurs een groot aantal gegevensdragers in beslag, dat kunnen bijvoorbeeld laptops of usb-sticks zijn. Het onderzoek van de landelijke recherche startte afgelopen zomer na informatie van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.

Vrijdag werden de verdachten voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Rotterdam. Verschillende advocaten laten aan het AD weten dat hun cliënten nu in volledige beperking zitten. Dat wil zeggen dat ze worden afgeschermd van de buitenwereld en alleen met hun raadsman contact mogen hebben. Advocaten kunnen om dezelfde reden niet ingaan op vragen over de zaak.

Terreurverdachten Arnhem
Drie jaar geleden wist de Nederlandse politie een naderende terroristische aanslag te voorkomen door in en rond Arnhem zes terreurverdachten op te pakken. Volgens het gerecht was het plan van de mannen om met bomvesten en kalasjnikovs een aanslag te plegen op een Nederlands festival. Op een andere plaats moest een autobom tot ontploffing worden gebracht. Zij werden vorig jaar veroordeeld tot celstraffen tot 17 jaar.

Belga

VANDAAG