De Amerikaanse farmaceut Merck zegt een pil te hebben ontwikkeld die het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens als gevolg van corona met de helft terugdringt. De pil is getest op mensen die minder dan vijf dagen daarvoor besmet waren geraakt.
Merck, dat buiten de VS en Canada onder de naam MSD opereert, wil snel toestemming vragen om het middel op de markt te brengen, in de VS maar ook in de rest van de wereld. Op dit moment krijgen coronapatiënten geneesmiddelen alleen nog met een injectie toegediend.
Aan het onderzoek naar de pil, die molnupiravir wordt genoemd, deden 775 volwassenen mee met milde tot matige coronaklachten en een verhoogd risico op ernstig ziek worden, omdat ze hart-, diabetes- of obesitaspatiënt waren. Ernstig zieke patiënten hadden geen voordeel bij het slikken van de pil.
Van de patiënten die molnupiravir kregen toegediend, belandde 7,3 procent binnen dertig dagen in een ziekenhuis. Niemand stierf. Bij de controlegroep die een placebo kreeg, kwam 14,1 procent in het ziekenhuis of stierf. Dit onderzoek is nog niet door onafhankelijke experts beoordeeld.
Omdat het middel effectief lijkt, is de proeffase afgebroken om het sneller aan de Amerikaanse toezichthouder op geneesmiddelen voor te leggen. De Amerikaanse regering wil 1,7 miljoen pillen kopen zodra de geneesmiddelenautoriteit de pil goedkeurt. Merck zegt dat het voor het eind van het jaar 10 miljoen pillen kan produceren. Ook andere farmaceuten ontwikkelen een pil tegen corona.
NOS