De kans is reëel dat we te maken krijgen met een nóg besmettelijkere variant van het coronavirus. De nieuwe afstammeling van het virus, die momenteel vooral in Engeland rondwaart, lijkt voor tien procent meer besmettingen te zorgen dan de huidige deltavariant.
ADVERTENTIE |
Dat laatste zou uiteindelijk kunnen leiden tot een grotere toename van het aantal ziekenhuisopnames. De nieuwe versie van de deltavariant, die voorlopig officieel de naam AY.4.2 heeft gekregen, was deze week voor Marokko al reden om met rechtstreeks vliegverkeer uit Engeland, Nederland en Duitsland te stoppen.
De nieuwe variant, ook wel delta-plus genoemd, werd begin deze maand in het zuidwesten van Engeland al bij veertien procent van alle besmette mensen gevonden en is sterk groeiende. In heel het Verenigd Koninkrijk is de variant al verantwoordelijk voor bijna tien procent van alle coronabesmettingen.
Volgens de Engelse professor Francois Balloux, hoofd van het University College London’s Genetics Institute dat er onderzoek naar doet, is er geen reden voor paniek omdat het verschil tussen de originele deltavariant en de oorspronkelijke alphavariant waar de coronacrisis mee begon veel groter was. Delta bleek wel 50 tot 60 procent meer besmettelijk en zorgde wereldwijd voor nieuwe coronagolven, delta-plus is nóg besmettelijker “maar niet zo totaal desastreus als we eerder hebben gezien”, zegt hij bij de BBC.
Vaccins minder effectief
Grote zorg is wel, naast de grotere besmettelijkheid, dat delta-plus de effectiviteit van vaccins ondermijnt. De Nederlandse arts-microbioloog Bert Mulder van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, die in juni als eerste alarm sloeg over de oorspronkelijke deltavariant die toen in opmars was, doet hier onderzoek naar.
Hij gaat met met specifieke testen onderzoeken of delta-plus meer voorkomt onder gevaccineerden dan onder niet-gevaccineerden. “De vrees is dat de effectiviteit van de vaccins tegen AY 4.2. minder is, wat zou betekenen dat er een nog grotere druk op de zorg komt dan al was voorzien.”
In Engeland, dat een week of zes voorloopt met vaccineren én de ontwikkelingen van varianten, heeft het er alle schijn van. “Daar zie je een duidelijk stijgende lijn van AY 4.2, terwijl de andere AY-subtypes op hetzelfde niveau blijven.”
AD