Colombia bereidt uitlevering van machtigste drugsbaron ‘Otoniel’ aan VS voor

Dairo Antonio Usuga (m), alias Otoniel. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Colombia gaat de drugsbaas Dairo Antonio Usuga, ook wel gekend als Otoniel, uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de regering aangekondigd. Otoniel werd afgelopen weekend gearresteerd in de jungle in het noordwesten van het land, tijdens een operatie waarvoor maar liefst 700 politieagenten en achttien helikopters nodig waren.

“Er loopt een uitleveringsbevel tegen de 50-jarige drugsbaron”, verklaarde minister van Defensie Diego Molano. De Amerikanen beloofden een beloning van 5 miljoen dollar voor de vangst van Otoniel.

De Colombiaanse president Iván Duque feliciteert enkele soldaten voor “de grootste slag deze eeuw”, namelijk de arrestatie van de drugsbaron Otoniel. Foto: EPA

De Colombiaanse president Iván Duque zei dat de arrestatie “de grootste slag van deze eeuw” was tegen de drugssmokkel in zijn land. Volgens hem kon het vergeleken worden met de val van Pablo Escobar, de bekendste Colombiaanse drugsdealer die in 1993 door de politie werd doodgeschoten.

128 arrestatiebevelen
Ongeveer 30 procent van vele tonnen cocaïne zijn uit Colombia geëxporteerd door de zogenaamde “Clan Del Golfo” of “Golf Clan”. De clan is de grootste drugsbende in het land, met Otoniel als leider. In Colombia waren er 128 arrestatiebevelen tegen de drugsbaron voor misdaden zoals drugshandel en rekrutering van jongeren. “Hij heeft bovendien meer dan 200 leden van de beveiligingsdiensten vermoord”, aldus president Duque.

Hoewel de oorlog tegen drugs in Colombia - met steun van de VS - al vijftig jaar aan de gang is, blijft het land de belangrijkste cocaïneproducent ter wereld.

Belga

VANDAAG