De Nederlandse regering neemt nieuwe maatregelen tegen de heropleving van COVID-19. Zowel vandaag als gisteren werden bij het Nederlandse gezondheidsinstituut RIVM meer dan 16.000 nieuwe positieve tests gemeld, de hoogste aantallen sinds het begin van de pandemie. Premier Mark Rutte kondigde vandaag op een persconferentie nieuwe maatregelen aan.
De horeca en supermarkten zullen om 20.00 uur de deuren sluiten, voetbalstadions zullen leeg blijven en bij evenementen gaat om 18.00 uur het licht uit. Ook bij de kapper of de kledingwinkel kunnen klanten maar tot 18.00 uur terecht. Thuis mogen nog maar maximaal vier gasten ontvangen worden.
De regels gelden vanaf morgenavond lokale tijd en zullen drie weken duren. In Nederland liggen 1.755 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis. Op intensieve zorg bedragen de cijfers respectievelijk 353.
De Nederlandse regering wil met een “harde klap” het snel stijgend aantal besmettingen proberen te stuiten. “Het virus zit overal, door het hele land, in alle sectoren en onder alle leeftijden”, aldus Rutte. “Operaties moeten soms uitgesteld worden, soms al voor de tweede of derde keer.”
En dus wordt een nieuwe reeks maatregelen afgekondigd. De eerste gaat over thuisbezoek. “Ontvang niet meer dan vier gasten per dag van 13 jaar of ouder. Ook als mensen gevaccineerd zijn. We weten dat de meeste besmettingen achter de voordeur doorgegeven worden”, zei hij.
Niet-essentiële winkels om 18.00 uur dicht
Daarnaast moeten tussen 20.00 uur en 06.00 uur de horeca en de essentiële winkels gesloten blijven. Niet-essentiële winkels moeten nog twee uur eerder dicht. Dezelfde regel geldt voor contactberoepen, zoals kappers en sekswerkers. De horeca mag na 20.00 uur wel bezorgen.
Het publiek bij sportwedstrijden wordt geweerd, ook in de amateursport. Nederlanders moeten weer van huis werken, “tenzij het echt niet anders kan”. Evenementen – waaronder bruiloften – mogen enkel met coronapas en maximaal 1.250 gasten per zaal. Er moet ook een vaste zitplek voorzien zijn. De festiviteiten moeten uiterlijk om 18.00 uur stoppen.
De cultuursector blijft deze keer gespaard. Bioscopen, theaters en concertzalen ontspringen dus de dans.
1,5 meter-regel
Markant is ook dat de 1,5 meter-regel in Nederland terug is van weggeweest. Op alle plekken waar geen coronatoegangsbewijs geldt, moet de afstand weer gerespecteerd worden.
Daarnaast worden er voorbereidingen getroffen om 2G-beleid te lanceren. Nu kunnen ongevaccineerden na een test nog overal binnen, maar straks zullen ondernemers hen mogen weren. Dat lijkt op het model dat in Berlijn wordt gehanteerd.
Een cafébaas kan er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel gevaccineerde of herstelde klanten toe te laten (2G) en dan gelden er geen beperkingen. Als daarentegen ook mensen met een negatieve testuitslag toegelaten worden (3G), moet iedereen in de zaak op een vaste plek zitten. Het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, moet nog wel akkoord gaan met de QR-uitbreiding en de 2G-koers.
Hoogste aantal opnames in één dag
Nederlandse ziekenhuizen hebben in de voorbije 24 uur 259 nieuwe coronapatiënten moeten opvangen. Dat is het hoogste aantal opnames in een dag sinds 15 mei, bijna zes maanden geleden. 34 onder hen zijn meteen op de intensive care beland. Het gemiddelde (218 nieuwe opnames per dag) stijgt nu voor de 31ste dag op rij.
In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1.755 COVID-patiënten, dat is het hoogste aantal sinds 21 mei. Voor het eerst in maanden liggen er meer dan 1.400 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en meer dan 350 op de intensive care.
Intensive cares zijn druk bezig hun capaciteit uit te breiden, maar dat is voorlopig niet genoeg om de instroom bij te houden. Naast de 353 coronapatiënten liggen er ook nog 503 mensen met andere aandoeningen.
Normaal gesproken heeft Nederland 1.150 ic-bedden (6,7 op 100.000 inwoners) beschikbaar. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vroeg alvast om komende winter op te schalen naar 1.350.