Kamala Harris eerste vrouw die (tijdelijk) presidentiële macht in VS krijgt

Kamala Harris. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris werd gisteren de eerste vrouw die presidentiële macht kreeg in de Verenigde Staten. President Joe Biden droeg tijdelijk de macht over aan Harris, omdat hij een darmonderzoek onderging.

Biden moest voor de operatie onder verdoving en kon dus geen belangrijke beslissingen nemen in noodsituaties. Daarom kreeg Harris tijdelijk de macht over bijvoorbeeld het leger en kernwapens. Zij moest hem uiteindelijk ruim anderhalf uur vervangen.

Harris is ook al de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. Daarnaast is zij de eerste zwarte vicepresident én de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond.

Biden onderging een routineonderzoek van de dikke darm, een zogeheten colonoscopie. De president is vandaag 79 jaar geworden en het onderzoek valt samen met zijn jaarlijkse gezondheidscheck.

Bij zijn laatste onderzoek in december 2019 werden geen ernstige problemen ontdekt. Ook gisteren kwam er niks aan het licht. "Ik voel me geweldig", zei Biden bij zijn terugkeer op het Witte Huis.

NU.nl

VANDAAG