Dertien besmettingen met omicronvariant vastgesteld in Nederland

KLM en Zuid-Afrikaanse vlag. Foto: KLM
Print Friendly, PDF & Email

In Nederland heeft het gezondheidsinstituut RIVM vandaag bevestigd bij zeker dertien mensen de omicronvariant van het coronavirus aangetroffen te hebben. Het is voor het eerst dat de nieuwe variant opduikt in Nederland.

Vrijdag testten op Schiphol 61 passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika positief op het coronavirus. Verdere analyse van het RIVM heeft aangetoond dat het bij minstens dertien van hen inderdaad gaat om de omicronvariant.

Het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen, aldus het RIVM.

Zaterdag meldde het RIVM al dat er "vrijwel zeker" sprake was van meerdere besmettingen met de omicronvariant. Deze nieuwe variant, die voor het eerst werd gevonden in het zuidelijke gedeelte van Afrika, is besmettelijker dan eerdere coronavirusvarianten.

Het RIVM roept mensen die op of na maandag 22 november zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique en Zimbabwe op om zich te laten testen, ook als zij geen klachten hebben.

Quarantaineplicht voor reizigers uit zeerhoogrisicogebied
Voor mensen die uit een zeerhoogrisicogebied komen, geldt een quarantaineplicht, zei de Nederlandse minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vandaag. Die quarantaineplicht zal worden gecontroleerd op naleving.

Eerder werd de omicronvariant ook al vastgesteld in onder meer België, Duitsland en Engeland. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de omicronvariant vrijdag als 'zorgelijk'.

Onderzoekers weten nog niet precies wat voor gevolgen dat heeft voor het ziekteverloop. Ook is nog niet duidelijk hoe goed de vaccins werken tegen de nieuwe variant.

NU.nl

VANDAAG