Zuid-Koreanen met het coronavirus worden vanaf januari door artificiĂ«le intelligentie, gezichtsherkenning en duizenden camera’s gevolgd om zo veel mogelijk nieuwe besmettingen tegen te gaan. Het experiment van de Zuid-Koreaanse overheid gaat in het nieuwe jaar van start, ondanks zorgen om privacy.
Het systeem gebruikt artificiĂ«le intelligentie en gezichtsherkenning om de beelden van zo’n 10.820 beveiligingscamera’s te analyseren en de bewegingen van een besmet persoon bij te kunnen houden. Ook wordt op deze manier bekeken met wie een besmet persoon van dichtbij contact heeft gehad en of diegenen een mondkapje droegen of niet. De nieuwe technieken zullen voor het eerst toegepast worden in Bucheon, een voorstad van Seoul met zo’n 800.000 inwoners.
Zuid-Korea is niet het eerste land dat gezichtsherkenning toepast om coronabesmettingen tegen te gaan. Ook China, Rusland, India, Polen, Japan en sommige Amerikaanse staten hebben geëxperimenteerd met de techniek. Dat de Koreanen nu op grote schaal gevolgd worden is niet onverwacht. Het land heeft al een agressief, hightech volgsysteem waarmee creditcardgegevens, locatiegegevens van telefoons, beveiligingscamerabeelden en andere persoonlijke informatie worden bijgehouden.
De Koreaanse overheid hoopt met de nieuwe technieken het werk van het grote aantal contact- en brononderzoekers te verlichten, die soms zelfs 24-uursdiensten moeten draaien om alles bij te houden. âHet kan soms uren duren om beelden van een beveiligingscamera te analyserenâ, schrijft burgemeester Jang Deog-cheon op Twitter. âMet gezichtsherkenningstechnologie kan die analyse zo gedaan zijn.â
Big brother
Eerdere invasieve maatregelen mochten veel steun ontvangen van de Zuid-Koreanen, maar mensenrechtenactivisten en politici maken zich nu toch zorgen. Ze zijn bang dat de overheid veel meer gegevens gaat verzamelen met de nieuwe technieken dan nodig is voor het bestrijden van de pandemie. “Het plan van de overheid is om een big brother te worden met Covid als excuusâ, vertelt oppositiepartijlid Park Dae-chul aan persbureau Reuters. “Het is compleet verkeerd om het volk te monitoren en controleren met beveiligingscamera’s die met belastinggeld zijn betaald zonder instemming van diezelfde bevolking.â
De Zuid-Koreaanse overheid ontkent dat de privacy van Koreanen wordt geschonden met de nieuwe technieken. Onder andere door de gezichten van mensen wazig te maken die niet voor het onderzoek worden geanalyseerd denken ze namelijk juist privacy te waarborgen. Er zijn nog geen plannen om het experiment in Bucheon verder uit te breiden naar de rest van het land.
AD