Myanmarese Aung San Suu Kyi krijgt vier jaar extra gevangenisstraf

Aung San Suu Kyi. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

De afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft vier jaar extra celstraf gekregen, melden bronnen maandag aan Reuters en AFP. De 76-jarige Nobelprijswinnares zou walkietalkies in haar bezit hebben gehad zonder hiervoor de juiste vergunningen te hebben. Aung San Suu Kyi staat terecht in verschillende zaken na de militaire staatsgreep in februari 2021.

In december kreeg Aung San Suu Kyi ook al vier jaar cel, voor opruiing tegen het leger en het overtreden van de coronaregels. Die straf werd later gehalveerd. Ook werd toen bepaald dat ze die straf in huisarrest mag uitzitten. De verschillende rechtszaken tegen Aung San Suu Kyi kunnen samen tot maximaal honderd jaar gevangenisstraf leiden.

De oud-regeringsleider en andere politici werden na de militaire staatsgreep onder huisarrest geplaatst. De coup was gepleegd omdat er volgens het leger gefraudeerd was bij de parlementsverkiezingen in november 2020. De regerende partij van Aung San Suu Kyi werd bij die verkiezingen nog groter, waardoor de militairen hun macht verder zagen afnemen. Het waren pas de tweede democratische verkiezingen in het land in decennia. Internationale waarnemers hadden geen misstanden vastgesteld.

Myanmar was vijftig jaar lang een militaire dictatuur. Aung San Suu Kyi zette zich in die periode in voor democratie, waarvoor ze jarenlang vastzat. In 1991 kreeg ze voor haar inzet de Nobelprijs voor de Vrede.

De politicus is niet onomstreden. Zo wordt haar verweten dat ze niet genoeg deed om de Rohingya-minderheid in Myanmar te beschermen. Vele honderdduizenden Rohingya's zijn in de afgelopen jaren vanwege het geweld tegen hen naar Bangladesh gevlucht.

NU.nl

VANDAAG