Braziliaanse politie pakt derde verdachte op voor moord op Britse journalist

Dom Phillips. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

De Braziliaanse politie heeft een derde verdachte gearresteerd voor de dood van de Britse journalist Dom Philips en zijn Braziliaanse medereiziger, de overheidsmedewerker Bruno Pereira. Het lichaam van Phillips is inmiddels geïdentificeerd. Een andere verdachte heeft al bekend dat hij het tweetal heeft vermoord.

De eerste twee verdachten zijn twee broers. De derde verdachte was voortvluchtig, maar meldde zich zelf bij het politiebureau van Atalaia do Norte, vlak bij de grens met Peru en Colombia.

Phillips schreef voor de Britse krant The Guardian en Pereira werkte voor het Braziliaanse overheidsagentschap voor inheemse zaken. De twee waren samen op expeditie in de Braziliaanse Javarivallei, langs de grens met Peru. Ze zouden interviews afnemen voor een boek over natuurbehoud in het gebied dat het toneel is van illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

Volgens de Braziliaanse politie zijn er vermoedelijk nog meer mensen betrokken geweest bij de dood van het tweetal. Het korps sluit wél uit dat er criminele organisaties betrokken waren bij het misdrijf. Dat trekken Inheemse organisaties in twijfel. Univaja, een lokale inheemse groep die betrokken was bij het onderzoek, zegt dat "alles erop duidt dat Pereira en Philips het pad kruisten van een machtige criminele organisatie die koste wat kost probeerde haar sporen uit te wissen".

De groep zegt de politie sinds eind vorig jaar talloze keren te hebben gewaarschuwd dat er een criminele organisatie actief is in de Javarivallei. De politie is nog op zoek naar de boot waar Phillips en Pereira in reisden en waarin ze voor het laatst levend gezien zijn.

VANDAAG