Een flinke sprong van CO2-prijzen of meerdere plotselinge overstromingen of droogteperioden kunnen voor een klap van 70 miljard euro bij Europese banken zorgen. Dat blijkt vrijdag uit een klimaatstresstest van de Europese Centrale Bank (ECB).
Droogte, hitte en overstromingen kunnen alleen al een klap van 17 miljard euro aan krediet- en marktverliezen in de sector veroorzaken. De toezichthouder benadrukt dat het getal nog aan de lage kant zit, omdat eventuele economische crises als gevolg van klimaatproblemen niet zijn meegewogen in de stresstest.
De ECB constateerde dat 60 procent van de banken nog geen stresstestkader voor klimaatrisico’s hanteren. Ook hebben de meeste kredietverstrekkers klimaatrisico’s nog niet opgenomen in hun risicomodellen. Slechts één op de vijf banken beschouwt klimaatrisico als een variabele bij het verstrekken van leningen.
“Banken in het eurogebied moeten hun inspanningen om klimaatrisico’s te meten en te beheren dringend opvoeren”, zei Andrea Enria, voorzitter van de raad van toezicht van de ECB. In totaal hebben 104 banken deelgenomen aan de test die wordt gezien als een leerproces voor zowel banken als toezichthouders.
De uitkomst van de test heeft nog geen gevolgen voor de eisen van de ECB aan de kapitaalbuffers van de banken. De banken hoeven dus geen extra kapitaal achter de hand te houden om eventuele financiële schokken als gevolg van klimaatverandering op te vangen. Dit kan in de toekomst wel het geval zijn.