Er is voor de tweede keer dit jaar een staatsgreep gepleegd in Burkina Faso. Legerkapitein Ibrahim Traore heeft de legerleider Paul-Henri Sandaogo Damiba afgezet, de regering ontbonden en de grondwet opgeschort. Dat zei hij in een verklaring die vrijdagavond op de nationale televisie is voorgelezen.
Volgens Traore heeft een groep militairen besloten Damiba af te zetten omdat hij niet in staat is gebleken de opstand van islamitische militanten in het land te beteugelen. Hij kondigde aan de grenzen voor onbepaalde tijd te sluiten en alle politieke en maatschappelijke activiteiten op te schorten.
Vrijdagmorgen braken gevechten uit in de hoofdstad Ouagadougou. De regering maakte eerder vrijdagavond bekend dat die het gevolg waren van een “interne crisis” binnen het leger. Er zouden onderhandelingen gaande zijn om tot een vergelijk te komen, liet een regeringswoordvoerder weten.
Vroeg in de morgen waren in sommige woonwijken in Ouagadougou zware geweerschoten te horen. Ook was er een grote ontploffing in de buurt van het presidentieel paleis en geweervuur rond het hoofdkwartier van de militaire junta. Soldaten namen posities in langs de weg die leidt naar het presidentieel paleis. Ze blokkeerden de toegang tot administratieve gebouwen en de nationale televisie, die enkele uren stopte met uitzenden.
Damiba beloofde veiligheid te herstellen
Nu blijkt er dus weer een staatsgreep te zijn gepleegd. Op 24 januari nam een militaire junta onder leiding van kolonel Damiba de macht over. De meeste inwoners verwelkomden die staatsgreep. Ze waren het zat dat de regering van voormalig president Roch Kaboré niet in staat was islamitische militanten in bedwang te houden.
Deze week waren in steden in Burkina Faso demonstraties tegen het leger. In zijn eerste verklaring na de machtsovername in januari beloofde Damiba de veiligheid te herstellen. De aanvallen in het verarmde West-Afrikaanse land zijn echter verergerd en het leger is in een staat van wanorde. De achterban, die Damiba in januari nog steunde, zou gefrustreerd zijn geraakt vanwege het gebrek aan vooruitgang.