De regering van Haïti heeft premier Ariel Henry toestemming gegeven om buitenlandse militaire hulp in te roepen om in te grijpen. Dat moet de invloed terugdringen van de gewapende bendes die grote delen van het land in hun greep hebben. Vooral de blokkade van het grootste brandstofdepot door die bendes heeft Haïti nu ontwricht.
ADVERTENTIE |
Veiligheid is altijd al een probleem geweest in Haïti, het armste land in de Amerika’s, maar de voorbije weken is de situatie in het land volledig uit de hand gelopen. Dat gebeurde nadat premier Henry had aangekondigd dat hij overheiddsubsidies voor brandstof zou schrappen. Gewapende bendes controleren nu het grootste deel van het land.

De crisis is naar een climax gegroeid nadat een van die bendes het grootste brandstofdepot van het land geblokkeerd heeft. Daardoor wordt een groot deel van Haïti niet langer bevoorraad met benzine en diesel en dreigen ziekenhuizen en andere instellingen stil te vallen en is er overal een tekort aan voedsel, medicijnen of brandstof of worden daar torenhoge prijzen voor gevraagd.

De regering in de hoofdstad Port-au-Prince lijkt nu de pedalen kwijt en heeft premier Henry toestemming gegeven om buitenlandse militaire hulp in te roepen. Dat zou vooral bedoeld zijn om het brandstofdepot uit de greep van de milities te houden. Het is niet duidelijk aan wie die vraag gericht zou worden. De Verenigde Naties hebben alleszins nog geen verzoek van de regering van Haïti ontvangen. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wel, maar die wil niet op eigen houtje optreden.
In dat geval wordt eerder naar de Verenigde Staten gekeken die in het verleden wel vaker militair tussen beide is gekomen in Haïti. Vedant Patel, de woordvoerder van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat Washington de mogelijkheid onderzoekt om een humanitaire corridor in te richten waardoor de distributie van brandstof in Haïti opnieuw mogelijk zou moeten worden. Of de VS ook echt troepen wil sturen, is evenwel nog niet duidelijk.

Buitenlandse troepen in Haïti zijn zelden succesvol geweest of slechts tijdelijk. Een van de laatste interventies was die van Amerikaanse troepen die in 1994 een militaire dictatuur omvergooiden en de democratisch verkozen president Jean-Bertrand Aristide terug aan de macht brachten.
Prostitutie en verkrachtingen
Daarna werden de VS-troepen vervangen door een vredesmacht van de Verenigde Naties, maar die heeft een slechte reputatie gekregen door allerlei wantoestanden zoals prostitutie en verkrachtingen van Haïtiaanse vrouwen. Bovendien zouden de blauwhelmen cholera in het land gebracht hebben waarbij tienduizenden doden zijn gevallen. Enkele jaren geleden zijn de VN-troepen dan ook teruggetrokken en is de chaos in Haïti opnieuw toegenomen.
