In een poging om het huishoudboekje op orde te krijgen moeten Belgische ministers 8 procent van hun loon inleveren. Ook politieke partijen en de senaat moeten het zien te rooien met minder geld.
ADVERTENTIE |
Verder werd een fikse lastenverzwaring voor grote bedrijven gepresenteerd. Zo komt er een tijdelijke belasting voor multinationals, een bankentaks en wil België miljarden ophalen bij energiebedrijven. Tegelijkertijd komt er een lastenverlaging om bedrijven te compenseren voor de ontwrichtende gevolgen van de automatische loonindexering.
Begrotingsplannen
Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde begrotingsplannen van de Belgische regering voor de komende twee jaar. Voor huishoudens wordt de energiesteun verlengd tot eind maart. Om gezond leven te stimuleren wil de ploeg van premier Alexander De Croo de accijns en btw op ongezonde producten verhogen en de taks op bijvoorbeeld groente en fruit verlagen.
Verder sneuvelt een fiscaal voordeel op een tweede huis. Onder druk van de Franstalige sociaaldemocraten stijgen de ambtenarenpensioenen royaal en krijgen werkende ambtenaren maaltijdcheques.
Hoewel België met Frankrijk en Denemarken de hoogste belastingdruk van Europa heeft stevenen de Belgen toch weer af op een begrotingstekort van 3,2 procent van het bbp. Daarmee haalt België opnieuw niet de Europese begrotingsnorm van 3 procent.
Ook de NAVO-norm van 2 procent in 2024 haalt België niet op tijd. Pas in 2035 voldoet het gastland van het NAVO-hoofdkwartier aan de afspraak voor defensie-uitgaven.