De regering van Sint-Maarten heeft natuurbeheerders toestemming gegeven een invasieve apensoort uit te roeien. Het Caribische eiland, dat hoort bij het Koninkrijk der Nederlanden, heeft veel last van de apen en wil ze daarom laten afschieten.
Het gaat om de vervet, ook wel bekend als de Zuid-Afrikaanse groene meerkat of blauwaap. De aap komt vooral voor in Afrika, maar heeft dankzij de mens de overstap gemaakt naar het Caribisch gebied.
Er zijn zeker 450 apen op Sint-Maarten, maar dat is een schatting uit 2020. Volgens de regering is het aantal apen sindsdien nog verder toegenomen. De apen moeten binnen drie jaar allemaal verdwijnen, als het aan de regering ligt.
De apen voeden zich met landbouwgewassen en zijn een plaag voor boerderijen en andere landbouwlocaties. Ook stelen ze regelmatig eetbaar fruit uit boomgaarden en tuinen van mensen. Soms dringen ze zelfs huizen binnen om eten te zoeken.
Plan valt niet overal goed
“Het onder controle houden van de populatie van diersoorten is belangrijk voor het voortbestaan van de natuur op ons eiland”, zegt Leslie Hickerson van de Nature Foundation.
Het plan om de apen uit te roeien door ze dood te schieten valt niet bij alle natuurorganisaties goed. Tegenstanders beweren dat het onvruchtbaar maken van de apen een betere en vooral humanere manier is om de apenpopulatie onder controle te krijgen.