Een Britse verzamelaar van militaire voertuigen kocht een oude legertank en vond daarin tot zijn verbazing verborgen goudstaven ter waarde van ruim 2 miljoen euro. Hij leverde zijn vondst in bij de politie en heeft daar nu spijt van: “Ik heb zelfs geen vindersloon ontvangen.” Mogelijk wordt zijn eerlijkheid toch nog beloond.
De 62-jarige Nick Mead runt op zijn boerderij in het Engelse graafschap Northamptonshire Tanks-Alot – een woordspeling op ’thanks a lot’ –, een evenementenbedrijf waar je een dagje met een tank kunt leren rijden. Niet zo vreemd dus dat hij af en toe een afgedankt legervoertuig op de kop tikt om toe te voegen aan zijn ruime collectie van ongeveer 300 voertuigen.
In 2017 vond hij op eBay een tank die werd aangeboden door een 23-jarige hobbyist. Die had het voertuig eigenhandig gerestaureerd, maar was tijdens het herstelwerk nooit op de vijf goudstaven gestuit die verborgen lagen in het brandstofreservoir. De tank behoorde eerder toe aan het Iraakse leger en was een Chinese Type 69, een kopie van de T-55-gevechtstank die de Sovjets bouwden. De tank dateert van begin jaren 80 en heeft slechts 2507 kilometer op de teller staan.
‘Niets gekregen’
Tot zijn grote verbazing ontdekte Mead wél de vijf verborgen goudstaven die samen 2 miljoen pond (2,3 miljoen euro) waard zijn. Hij stond zo perplex dat hij het goud ging aangeven bij de politie. Nu, zes jaar later, zou hij willen dat hij dat niet had gedaan. „Ik heb er spijt van. Ik had er op zijn minst een vindersloon voor moeten krijgen, maar ik heb helemaal niets gekregen”, vertelt hij aan de Britse krant The Daily Mail.
Naar eigen zeggen leverde hij de goudstaven in omdat hij niet wist wat hij er anders mee moest doen. “Het is niet zo dat je vijf goudstaven zomaar naar het pandjeshuis kunt brengen. Daarom hebben we de politie gebeld”, aldus Mead, volgens wie de Britse autoriteiten nog steeds zoeken naar de rechtmatige eigenaars.
Koeweit
Wellicht komt het goud uit Koeweit, waar Iraakse soldaten het geplunderd hebben tijdens de invasie van Koeweit in 1990, en is het al die jaren achtergebleven in de tank, al is daar geen uitsluitsel over. Mead vermoedt dat er in Koeweit een onderzoek zal volgen om na te gaan of het goud daadwerkelijk gestolen is door Iraakse militairen. In dat geval zou hij misschien toch nog een vindersloon kunnen ontvangen, maar zo ver is het dus nog (lang) niet.