De regering van Haïti heeft zondagavond de noodtoestand afgekondigd, naar aanleiding van gewelddadige confrontaties in de hoofdstad Port-au-Prince die de communicatielijnen hebben beschadigd en hebben geleid tot twee gevangenisuitbraken, terwijl een belangrijke bendeleider probeert premier Ariel Henry te verdrijven.
Om de orde te herstellen, heeft de regering met onmiddellijke ingang een avondklok ingesteld in het hele westelijke grondgebied voor een periode van 72 uur, aldus de verklaring.
“Tussen zes uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends op maandag 4, dinsdag 5, woensdag 6 en deze zondag 3 maart 2024,” zal de avondklok van kracht zijn.
Handhavers van de wet, brandweerlieden, ambulancebestuurders, medisch personeel en correct geïdentificeerde journalisten hoeven zich niet aan de avondklok te houden, voegde de verklaring eraan toe.
Het nooddecreet volgt op een dramatische escalatie van geweld tijdens het weekend, die delen van de hoofdstad heeft lamgelegd, de communicatielijnen heeft beschadigd en heeft geleid tot twee gevangenisuitbraken, waaronder een in het grootste gevangenis van het land.
Volgens telecomprovider Digicel zijn de lijnen aangetast na dagen van straatgeweld in delen van de hoofdstad. Zondagmiddag slaagden veldteams van Digicel erin de verbinding volledig te herstellen.
Zwaar geweervuur heeft de afgelopen dagen paniek veroorzaakt na oproepen van bendeleider Jimmy Cherizier, een voormalige politieagent, om criminele groepen te verenigen en Henry omver te werpen. Cherizier leidt een alliantie van bendes en staat onder sancties van de VN en de Verenigde Staten.
Gewapende groepen vielen zaterdagnacht de grootste gevangenis van het land aan, tartten de oproep van de Haïtiaanse politie om hulp. Persbureau Reuters bezocht zondag de Nationale Penitentiaire waar geen tekenen waren van politieagenten en de hoofddeuren van de gevangenis open bleven.
“Ik ben de enige die over is in mijn cel,” zei een ongeïdentificeerde gevangene tegen Reuters. “We lagen te slapen toen we het geluid van kogels hoorden. De celbarrières zijn kapot,” zei hij.
Het was onduidelijk hoeveel gevangenen voortvluchtig waren. Bronnen dichtbij de instelling zeiden dat het waarschijnlijk een ‘overweldigende’ meerderheid was. De gevangenis, gebouwd voor 700 gevangenen, herbergde er 3687 in februari vorig jaar, volgens de mensenrechtenorganisatie RNDDH.
Een vrijwillige gevangeniswerker zei op zondag dat 99 gevangenen ervoor hadden gekozen om in hun cellen te blijven uit angst om te worden gedood in het kruisvuur. Hieronder vielen verschillende gepensioneerde Colombiaanse soldaten die gevangen zaten vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse.
De lichamen van drie gevangenen die hadden geprobeerd te vluchten, lagen dood op de binnenplaats van het gevangeniscomplex op zondag.
Cherizier waarschuwde deze week de lokale bevolking om kinderen niet naar school te sturen terwijl het geweld toenam in afwezigheid van de premier.
Bijna 15.000 mensen zijn gedwongen hun huizen te verlaten in de afgelopen dagen, met 10 locaties voor intern ontheemden die afgelopen weekend werden ontruimd, volgens de VN-organisatie voor migratie (IOM).
Premier Henry, die aan de macht kwam in 2021 na de moord op de president van het land, Moïse, had eerder beloofd af te treden begin februari. Hij zei later dat de veiligheid eerst hersteld moest worden om vrije en eerlijke verkiezingen te waarborgen.