Gisteren dienden in Nederland honderd Surinamers, die al decennia in Nederland verblijven maar geen paspoort bezitten, een aanvraag in voor een verblijfsstatus. Ze werden geboren vóór de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 en hadden destijds automatisch de Nederlandse nationaliteit. Volgens hun advocaat zijn ze die nationaliteit onvrijwillig kwijtgeraakt, meldt de NOS.
De Volkskrant rapporteert dat er in totaal zo’n 800 niet-gedocumenteerde Surinamers in Nederland verblijven, met leeftijden variërend van 48 tot ver in de 80. Deze groep kwam in de jaren 80 of 90 naar Nederland en leeft sindsdien zonder geldige verblijfsstatus.
Volgens de Nederlandse wet hadden ze binnen vijf jaar na de onafhankelijkheid van Suriname een Nederlands paspoort moeten aanvragen. Niet iedereen was hiervan op de hoogte of heeft dit gedaan, vooral omdat een aantal van hen destijds nog erg jong was.
In de afgelopen jaren hebben enkelen geprobeerd een Nederlands paspoort te verkrijgen, maar telkens tevergeefs, mede vanwege de geldende regels van het vreemdelingenbeleid.
Er is al geruime tijd aandacht gevraagd voor deze groep ongedocumenteerden. De Nederlandse overheid had plannen om de betrokkenen eindelijk een legale status te geven, maar na de val van de regering-Rutte belandde het voorstel op de plank.
Volgens daklozenorganisaties, die al jarenlang de situatie aankaarten in de Volkskrant, lijkt het onwaarschijnlijk dat de legale status voor deze groep Surinamers alsnog geregeld zal worden, “gezien het politieke landschap”.
Ze noemen het een urgent probleem, vooral omdat de ouderen in de groep steeds afhankelijker worden van zorg. Echter, mensen die ongedocumenteerd zijn en geen verblijfsstatus hebben, kunnen geen aanspraak maken op de voorzieningen van de verzorgingsstaat.