Air France-KLM heeft in het afgelopen kwartaal zijn grootste verlies geleden sinds het uitbreken van de coronapandemie, met een bedrag van 480 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij ondervindt hinder van geopolitieke spanningen wereldwijd, wat onder meer resulteert in omleidingen van vluchten en vertragingen in de levering van vliegtuigonderdelen, meldt de NOS.
Het verlies wordt ook toegeschreven aan stijgende salariskosten, terwijl de inkomsten uit vrachtvervoer tegenvielen.
Hoewel het aantal vervoerde passagiers steeg tot ongeveer 20 miljoen, een toename van 6,2 procent vergeleken met vorig jaar, slaagde KLM er relatief goed in met bijna 18 procent meer passagiers in de eerste drie maanden van dit jaar.
Marjan Rintel, de CEO van KLM, benoemt een reeks problemen die het bedrijf dit jaar heeft getroffen. “We zijn geconfronteerd met slecht weer, wat heeft geleid tot annuleringen en omboekingen. Tegelijkertijd hebben we te maken met lange levertijden van onderdelen, die moeilijk te verkrijgen zijn vanwege personeelstekorten.”
Het tekort aan personeel is nog steeds een nasleep van de coronacrisis, waarin KLM veel grond- en cabinepersoneel moest laten gaan. “Dit personeelstekort wordt ook weerspiegeld bij onze leveranciers,” voegt Rintel eraan toe.
Daarnaast worden de wereldwijde conflicten genoemd als een extra uitdaging. “We moeten soms tussen de 80 en 300 dagen wachten op onderdelen. Vanwege het vliegverbod boven Rusland moeten we altijd omvliegen naar Azië, wat resulteert in hogere brandstofkosten en meer benodigde piloten. Dit geldt ook voor de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en Afrika.”
Hoewel deze problemen naar verwachting nog even zullen aanhouden, is Rintel optimistisch over mogelijke verbeteringen. Een verbeterprogramma heeft al in maart vruchten afgeworpen. “We nemen aanzienlijk meer personeel aan, waaronder technici en piloten, om minder afhankelijk te zijn van externe leveranciers.”
Air France-KLM is niet de enige luchtvaartmaatschappij die rode cijfers rapporteert. Ook Lufthansa meldde een kwartaalverlies van 273 miljoen euro, waarbij de inkomsten nog verder daalden door aanhoudende stakingen. Dit resulteerde onder meer in hogere kosten voor passagierscompensatie.
Het afnemende vrachtvervoer heeft ook invloed op het bedrijfsresultaat van de Duitse luchtvaartmaatschappij, die aankondigt kosten te willen besparen, nieuwe projecten stop te zetten en mogelijk een reorganisatie te overwegen.