In Brazilië zijn vijf personen gearresteerd vanwege een complot om Luiz Inácio Lula da Silva eind 2022, kort na zijn verkiezing tot president, te vermoorden. De groep bestaat uit vier militairen en een politieagent, waaronder een gepensioneerde generaal die een hoge functie bekleedde in de regering van voormalig president Jair Bolsonaro.
De vijf wilden toenmalig president-elect Luiz Inácio Lula da Silva nog voor zijn aantreden op 1 januari 2023 van het leven beroven. Het zelfde lot was Lula’s vice-president Geraldo Alckmin en de president van het Electorale Hof, Alexandre Moraes, beschoren. De laatste is tegenwoordig rechter van het Hooggerechtshof.
De moordplannen waren de opmaat naar een staatsgreep die moest voorkomen dat Lula da Silva opnieuw president werd. Het plan had als codenaam “Groene en Gele dolk”, waarmee wordt verwezen naar de kleuren van de nationale vlag. De dinsdag gearresteerde mannen wilden Lula op 15 december 2022 vermoorden.
De arrestaties vonden plaats in verschillende Braziliaanse steden, waaronder Rio de Janeiro, waar op het moment van de aanhoudingen de laatste dag van de G-20-top bezig was.
Gespecialiseerde eenheid
Behalve de hoge militair, die de tweede man was op het Secretariaat-Generaal van het presidentschap, en de federale politieagent waren drie luitenant-kolonels betrokken die onderdeel uitmaakten van een gespecialiseerde eenheid van het Braziliaanse leger, de kids pretos, de zwarte kinderen. Deze eenheid is gespecialiseerd in onconventionele oorlogsvoering en tactische acties om vijandelijk gebied te infiltreren en bestaat uit soldaten die altijd zwarte balaclavas onder hun helmen dragen.
De voormalige militaire regeringsfunctionaris was in bezit van een uitgeprint document van het plan om president-elect Lula te vermoorden. Daarin stond onder meer dat Lula vermoord zou worden in het presidentiële Paleis in Brasilia, het palacio de Planalto.
Militair-technische kennis
Volgens de federale politie bezat “de criminele organisatie een hoog niveau van militair-technische kennis”. De verdachten beraamden de staatsgreep nadat de extreem-rechtse Bolsonaro in oktober 2022 de verkiezingen had verloren van de centrum-linkse Lula da Silva.
Volgens een politieverklaring overwogen de verdachten om Lula te vergiftigen. Ze zouden gebruik hebben willen maken van Lula’s kwetsbare gezondheid waarvoor de toen 77-jarige president-elect regelmatig naar het ziekenhuis moest.
Bolsonaro
De coupplegers in spé bereiden hun acties voor tijdens een bijeenkomst in het huis van de gepensioneerde militair Walter Braga Netto, voormalig minister van Defensie in de regering van Jaïr Bolsonaro. De extreemrechtse oud-president wordt ook onderzocht in verband met de vermeende staatsgreep. Zijn paspoort is ingetrokken en hij mag niet naar het buitenland reizen.
Op 8 januari 2023 bestormden duizenden boze aanhangers van Bolsonaro het Brazilaanse parlement in Brasilia. Zij weigerden zich neerleggen bij het verlies van ‘hun’ president en verschaften zich ook illegaal toegang tot het Hooggerechtshof en omsingelden het presidentiële Planalto Paleis. Zeker 200 relschoppers werden daarvoor vervolgd en gevangengezet. Lula was toen net een week aan de macht.
Tijdens verhoren in maart dit jaar, naar aanleiding van die aanval op het institutionele hart van Brazilië, bevestigden generaals die in 2022 aan het hoofd stonden van het leger en de luchtmacht dat Bolsonaro hen probeerde te rekruteren om een staatsgreep te plegen. De rechtse oud-president heeft dit tot nu toe altijd ontkend.