Tijdens een officieel bezoek aan Saudi-Arabië heeft president Donald Trump een omvangrijk wapendeal ondertekend met de Saudische regering. De overeenkomst, met een geschatte waarde van 142 miljard dollar, voorziet Saudi-Arabië van “ultramoderne oorlogsapparatuur en defensiediensten” afkomstig van tientallen Amerikaanse bedrijven. Dat bevestigt het Witte Huis in een persverklaring.
ADVERTENTIE |
De deal maakt deel uit van een breder strategisch en economisch samenwerkingsakkoord dat president Trump en kroonprins Mohammed bin Salman gisteren in Riyad ondertekenden. Daarbij werden ook een reeks bilaterale memoranda van samenwerking bekrachtigd, gericht op energie, mijnbouw, ruimtevaart, gezondheidszorg, justitie en artificiële intelligentie.
Terugkeer naar militaire samenwerking
De Verenigde Staten hadden enige tijd geleden de wapenleveringen aan Saudi-Arabië opgeschort, onder meer na de wereldwijde verontwaardiging over de moord op journalist Jamal Khashoggi. Die opschorting werd vorig jaar onder president Joe Biden opgeheven, waarna de weg werd vrijgemaakt voor hernieuwde militaire samenwerking.

President Trump sprak van een “historisch akkoord” en benadrukte dat de Amerikaanse defensie-industrie hiermee “de beste wapens ter wereld” levert aan een trouwe partner. “Vandaag bevestigen wij de 80-jarige vriendschap tussen onze naties en leggen we het fundament voor een krachtigere toekomst,” aldus Trump tijdens het Saudi-US Investment Forum, waar hij samen met kroonprins Bin Salman het woord voerde.
Miljarden voor kunstmatige intelligentie
Naast militaire hardware omvat het akkoord ook forse economische investeringen. Zo wil het Saudische technologiebedrijf DataVolt tot 5 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van AI-infrastructuur in de Verenigde Staten. Op termijn kan dat bedrag oplopen tot 20 miljard dollar, gericht op de bouw van datacentra en energievoorziening.
In totaal zou het bezoek van Trump hebben geleid tot toegezegde investeringen van ongeveer 600 miljard dollar. Volgens de president ligt het uiteindelijke doel echter op een ronde “1000 miljard dollar”, een ambitie die volgens hem “realistisch en binnen handbereik” is.
Warm onthaal
President Trump werd bij aankomst op de luchthaven van Riyad verwelkomd door kroonprins Bin Salman, na een escorte van F-15-gevechtsvliegtuigen van de Saudische luchtmacht. Beiden toonden zich zichtbaar opgetogen over het partnerschap. “Ik geloof dat wij elkaar werkelijk mogen,” zei Trump over zijn persoonlijke relatie met de kroonprins.
Na de ceremonie trokken Trump, Bin Salman en een Amerikaanse delegatie, waaronder minister van Defensie Pete Hegseth en minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio, zich terug voor een besloten overleg over wederzijdse investeringskansen.
De deal markeert een belangrijke stap in de herdefiniëring van de Amerikaanse buitenlandse koers onder Trump, waarbij geopolitiek, economische wederkerigheid en strategische defensie hand in hand gaan.
Na zijn aankomst werd president Trump op het Koninklijk Hof in Riyad officieel ontvangen tijdens een ceremonie die in het teken stond van vriendschap en samenwerking. Daar zal hij in de komende uren ook topoverleg voeren met CEO’s van enkele van de grootste bedrijven ter wereld. Onder de aanwezigen bevindt zich ook Tesla-topman Elon Musk.
De Amerikaanse president stelt dat zijn bezoek aan Saudi-Arabië naar verwachting meer dan twee miljoen nieuwe banen zal genereren in de Verenigde Staten.
Eerder op de dag voerde Trump ook telefonisch overleg met Edan Alexander, de Amerikaanse gijzelaar die recent is vrijgelaten door de Palestijnse beweging Hamas. Alexander werd bijgestaan door Steve Witkoff, de Speciaal Gezant voor het Midden-Oosten. In een verklaring op X schreef Witkoff: “De wereld bewondert zijn moed en vastberadenheid. Zijn terugkeer geeft hoop aan velen.”