De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben een handelsakkoord gesloten. Het gaat onder meer om importheffingen van 15 procent die de VS aan goederen uit de Europese Unie oplegt. Dat hebben de Amerikaanse president Trump en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen bekendgemaakt na een ontmoeting achter gesloten deuren op een golfresort van Trump in Schotland.
De EU stelt er geen extra heffingen op Amerikaanse producten tegenover. Voordat Trump opnieuw aan de macht kwam lag het importtarief van de VS voor Europese goederen op 4,8 procent. Trump stelde al een basistarief van tien procent in voor landen wereldwijd
Het Amerikaanse importtarief van 15 procent geldt niet voor staal en aluminium. Dat blijft zoals het was, zei Trump. Vorige maand verhoogde de VS de importheffingen op staal en aluminium uit de EU naar 50 procent.
Ook kondigde Trump aan dat de EU een aanzienlijke hoeveelheid energie en militaire goederen zal afnemen van de VS.
Deadline gehaald
Afgelopen week noemde de Europese Commissie een akkoord “binnen handbereik”. Europese en Amerikaanse onderhandelaars werkten gisteravond nog door aan de laatste details voor een akkoord, meldden bronnen aan de Financial Times.
Trump had 1 augustus als uiterste deadline voor het bereiken van een akkoord genoemd. Eerdere deadlines werden niet gehaald, maar verder uitstel was niet meer mogelijk, benadrukte Trump. Als er niet voor vrijdag een akkoord was, dreigden de VS de importheffingen voor de EU naar 30 procent te verhogen.
Voorafgaand aan het gesprek herhaalde Trump dat hij de kans dat het tot een akkoord kwam op fifty-fifty schatte. Von der Leyen was het met hem eens. “De onderhandelaars hebben een deel van het zware werk gedaan, nu is het aan ons”, zei Von der Leyen. “U staat bekend als een harde onderhandelaar en dealmaker”, zei Von der Leyen tegen Trump. “En een eerlijke”, zei de Amerikaanse president.
“Als we succesvol zijn denk ik dat dit de grootste deal is die wij beiden ooit hebben gesloten”, benadrukte Von der Leyen. De EU en de VS zijn elkaars belangrijkste handelspartner. Trump reageerde instemmend: “Zeker, de grootste ooit door iemand gesloten, dat is waar.”
Op de persconferentie na hun ontmoeting benadrukten beiden dit nogmaals. “U mag het zeggen, maar ik denk dat het de grootste deal die ooit is gesloten is”, zei Trump na afloop van zijn gesprek met Von der Leyen.
“Het is een enorme deal”, bevestigde Von der Leyen. “Dit leidt tot stabiliteit en voorspelbaarheid aan beide kanten van de oceaan.”
Sinds Trump de heffingen aankondigde schommelden de percentages die Trump noemde voortdurend. Zo dreigde hij in mei met een percentage van 50 procent voor de EU. Toen Spanje dwarslag bij het verhogen van de NAVO-norm zei Trump dat hij dat land extra hoge importheffingen zou opleggen. “We laten ze twee keer zoveel betalen”, zei hij op een persconferentie.
Afgelopen week sloten de VS en Japen al een handelsakkoord over wederzijdse importheffingen van 15 procent. In mei sloot de VS een akkoord met het Verenigd Koninkrijk, maar beide landen benadrukten wel dat de landen nog meer gesprekken zouden voeren.