Foei Ganeshkoemar Kandhai!

Albert König

Achteraf is alles altijd zo simpel en eenvoudig. Als ik niet door het rode licht reed, had ik ook geen aanrijding gehad. Als ik een dak op mijn huis had gebouwd, was mijn inboedel nu niet nat geweest van de regen. Als mijn tante een man was geweest, dan was het mijn oom geweest.

Tja, zo kan je nog wel tig andere zinnen vol schrijven met de reinste krapuul. Persoonlijk heb ik er een hekel aan dingen te benoemen die achteraf gezien anders hadden moeten gaan. Helaas voor mij zijn er toch heel veel personen die de kunst van het achteraf gezwam zich eigen hebben gemaakt. Eén persoon hiervan is Ganeshkoemar Kandhai.

De heer Kandhai maakte maar even gebruik van de doorgebroken dijk van Weg naar Zee, om zichzelf tot held te kunnen benoemen. Foei meneer Ganeshkoemar Kandhai, hoe durft u feitelijk gezien dit te doen over de rug van de mensen waarvan hun woning onder water staat? Wat is het nut om te zeggen, dat als u nog minister was geweest van OW of zoals u het zelf zegt “Als Nieuw Front nog aan de macht was geweest”, dit voorval niet zou zijn gebeurt? Of in ieder geval dat de schade van het getroffen gebied een stuk minder zou zijn geweest.

Wat kopen de mensen hiervoor? Helemaal niks namelijk, want het Nieuw Front is ten tijde van de dijkdoorbraak niet aan de macht en u bent dus geen minister van OW. Eigenlijk vind ik het nog erger dat u er dus al vanuit was gegaan dat u automatisch dan weer minister van OW was geworden en dit dus ook vijf jaren had volgemaakt.

Het artikel waarin u deze woorden heeft gezegd, begon u zo super goed. Volledig kon ik met u meegaan doordat u vond dat door menselijke nalatigheid de schade zo enorm is, maar dat je tegen natuurverschijnselen niet bent opgewassen. Bij die laatste zin had u het interview eigenlijk meteen moeten stoppen, want wat had u dan als VHP-lid een grote slag geslagen. Dan had u als lid van een vijandige partij, een keer niet alle schuld in schoenen geschoven van de huidige regering. Dat had u in tegensteling tot uw collega partijgenoten zoveel sympathie opgeleverd, bij de mensen die op paars hebben gestemd in 2010. De kiezers met een paars hart, zouden dan eigenlijk denken: “Oh gelukkig, eindelijk eens iemand met een oranje hart, die de verkiezingen niet als een derde wereldoorlog ziet en die een keer geen vuilniswagen over de huidige regering leeggooit”.

Maar helaas verdwenen deze menselijke trekken in het tweede gedeelte als sneeuw voor de zon en werd het vanaf toen tot het einde ineens “De grote Ganeshkoemar Kandhai show”. De verloren zoon of nog dramatischer de absolute Messias was teruggekeerd op de plek waar de dijk was doorgebroken en stopte zijn rechterwijsvinger in het gat van de dijk en alle problemen waren ineens opgelost. Een staande ovatie, overal aanplakbiljetten met uw naam in groteske letters en het volk zong u toe “Het is moeilijk bescheiden te blijven wanneer je zo goed bent als U”. Hoera, hoera, hoera. U werd de protagonist van uw eigen toneelstuk.

Bah, persoonlijk word ik er misselijk van en hoop ik dat u weer even terug kan komen met voeten op deze Surinaamse bodem. Want, anno 2015 bent u geen minister meer van OW en is het Nieuw Front ook niet aan de macht. Dus, meneer Ganeshkoemar Kandhai. Wat heeft uw uitspraak dan voor nut? Helemaal niks, nul, nada, NIENTE! Heeft u überhaupt wel aantekeningen achtergelaten voor uw opvolger? Want u liet de dijk regelmatig controleren zoals u als een volleerd Haan met borst vooruit zegt.

Chapeau meneer Ganeshkoemar Kandhai, u bent cum laude geslaagd. Alleen hebben de bewoners van het getroffen gebied er helemaal niets aan en feitelijk maakt dit het leed door uw uitspraken alleen maar erger. De uitspraak is in mijn ogen dan ook bedoeld in de hoop dat de bewoners Hamas op de VHP zullen stemmen. En dat is precies wat mij dus steekt, propaganda over de rug van slachtoffers. Dit haat ik overigens bij iedere partij wel te verstaan. Foei meneer Ganeshkoemar Kandhai.

Tot donderdag.

Albert König

Disclaimer

  1. Een column heeft een maatschappelijke functie in een democratische samenleving.
  2. Columnisten schrijven op eigen titel en onder eigen verantwoordelijkheid.
  3. De publicatie van een column op Suriname Herald, houdt niet in dat Suriname Herald de inhoud van de column onderschrijft.
  4. Suriname Herald is gelet op het bij punt 3 genoemde, niet aansprakelijk voor de inhoud van een column.
  5. Suriname Herald erkent de auteursrechten van columnisten op de inhoud van hun column.
  6. Gelet op de auteursrechten van columnisten op hun column, kan Suriname Herald op verzoek van derden niet overgaan tot verwijdering van een column.
  7. Indien derden het niet eens zijn met de inhoud van een column, dienen zij tot een vergelijk te komen met de columnisten. Eventuele procedures dienen gevoerd te worden tegen columnisten, niet tegen Suriname Herald.

VANDAAG