De “Tjokro-brief”

De opzeggingsbrief die Tjokro aan VHP-voorzitter Santokhi stuurde

Onlangs hebben wij via de media vernomen dat Ray Tjokro zijn lidmaatschap van de VHP heeft opgezegd. Uiteraard is dat zijn goed recht. Wat schreef Tjokro en wat bedoelde hij?

Tjokro: “Een jaarlang ben ik een trouw VHP lid geweest”.
Hij bedoelde: “Een jaar lang ….”.

Tjokro: “De VHP Ideologie was een van de beste dan van andere partijen ook dat er verjonging zou plaats vinden…..”.
Hij bedoelde: “De VHP-ideologie was beter dan die van andere partijen, vooral met de gedachte dat er verjonging zou plaatsvinden ….”.

Tjokro: “Maar helaas kan ik mijn doel niet bereiken voor mij achterband”.
Hij bedoelde niet de “achterband” van zijn Djampie (Yamaha-scooter); hij bedoelde zijn “achterban” (zijn aanhang).

Tjokro: “Per heden d.d. 13 maart 2020 dien ik mijn lidmaatschap met heel veel respect in”.
Het leek even of hij juist zijn verzoek tot lidmaatschap indiende, maar hij bedoelde: “Per heden …. zeg ik mijn lidmaatschap op”.

De “Tjokro-brief” klinkt als een corona-gerelateerde advertentie van een winkel die wij toevallig zagen voorbijkomen: “Er mag per product, maar één persoon verkocht worden in opdracht van de baas”. Na zijn opzeggingsbrief gelezen te hebben, verbaast het ons niet dat de VHP gekozen heeft voor anderen, boven Tjokro.

De politieke gelukzoekers
Mensen moeten weten wat ze kunnen, maar ook wat ze niet kunnen. Deze brief laat glashelder zien waarom deze man niet geschikt is voor een eventueel DNA-lidmaatschap namens de VHP. Met een beetje zelfkennis kun je al weten dat je niet kunt solliciteren voor de functie van chirurg, als je de kwalificaties daarvoor niet hebt. Als je zelfkennis hebt, zal je ook niet durven om iemand te opereren als je die kwalificatie niet hebt. In dat geval bescherm jij de patiënt en ook jezelf. De VHP kiest eerder voor mensen met deze zelfkennis, ter bescherming van het volk en ter bescherming van de persoon in kwestie. Die zelfkennis is een belangrijke vereiste.

Dat mensen als Tjokro solliciteren naar een plek op de kandidatenlijst van De Nationale Assemblee (DNA) en zelfs ook denken dat zij daarvoor geschikt zijn, is de vrucht van het gedrag van enkele DNA-leden die een karikatuur gemaakt hebben van deze functie. Denk maar aan het gedrag van “rokje omhoog”, “Jap-jappies en kes-kesies”, “de witte man met korte broek”, “we are from the NDP-freksie”, “ik ga jullie skoppen”, “de wiskundige van Saramacca”, “waf-waf-waf”, etc. Door toedoen van dergelijke figuren is het aanzien van deze functie zodanig gedegradeerd, dat thans eenieder denkt deze functie te kunnen vervullen.

Gelukkig is de VHP wel bewust van de waarde en het belang van deze functie, blijkens de goede screening vooraf. Dit neemt niet weg dat ondanks een screening vooraf, mensen brokken kunnen maken. Bij een volgende kandidaatstelling van die persoon wordt dan de opgedane kennis van de eerdere lessen toegepast; die persoon wordt dan niet meer gekandideerd. Bijvoorbeeld, geen “rokje omhoog” meer in DNA namens de VHP.

Het is tijd voor meer energie, idealisme en vooral een nieuwe aanpak. De VHP is er ook voor om jeugdige onbezonnen uitspattingen en populisme af te weren en zo de bevolking te beschermen tegen slechte en ondoordachte wetgeving. Daarom moeten er volledige autonome en soevereine mensen in DNA (niet te verwarren met loyaliteit aan partij-uitgangspunten).

Iedereen krijgt een kans, maar niet iedereen is kansrijk
In de VHP van vroeger kreeg niet iedereen een kans om zich te bewijzen. Zelfs super-kansrijke personen kregen niet eens een kans, als zij niet behoorden tot een bepaald clubje. In de nieuwe VHP is dat anders. Iedereen krijgt een kans om zich te bewijzen, maar niet iedereen is kansrijk.

Sunil Sookhlall & Kries Mahabier

Disclaimer

  1. Een column heeft een maatschappelijke functie in een democratische samenleving.
  2. Columnisten schrijven op eigen titel en onder eigen verantwoordelijkheid.
  3. De publicatie van een column op Suriname Herald, houdt niet in dat Suriname Herald de inhoud van de column onderschrijft.
  4. Suriname Herald is gelet op het bij punt 3 genoemde, niet aansprakelijk voor de inhoud van een column.
  5. Suriname Herald erkent de auteursrechten van columnisten op de inhoud van hun column.
  6. Gelet op de auteursrechten van columnisten op hun column, kan Suriname Herald op verzoek van derden niet overgaan tot verwijdering van een column.
  7. Indien derden het niet eens zijn met de inhoud van een column, dienen zij tot een vergelijk te komen met de columnisten. Eventuele procedures dienen gevoerd te worden tegen columnisten, niet tegen Suriname Herald.

VANDAAG