Ongekende renteverhoging in Rusland

De Russische roebel blijft fors in waarde dalen. Foto AFP
Print Friendly, PDF & Email

De Russische centrale bank heeft de rente fors verhoogd. Het belangrijkste tarief stijgt van 10,5 naar 17 procent. Dat gebeurde nadat de roebel in één dag met 10 procent in waarde was gedaald; de grootste waardedaling van de Russische munt in zestien jaar.

De koers van de roebel maakt al langere tijd een vrije val, onder meer door de daling van de olieprijs en de westerse sancties tegen Rusland. Het vertrouwen in de Russische economie is daardoor op een dieptepunt beland.

Sinds begin dit jaar heeft de roebel bijna de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar. Eén dollar is nu meer dan 63 roebel waard.

Keerzijde
De centrale bank heeft de rente de afgelopen tijd al vaker verhoogd om het tij te keren, maar een verhoging van 6,5 procentpunt in één keer is ongekend.

Het idee achter een renteverhoging is dat consumenten worden aangemoedigd om minder geld uit te geven en meer te sparen. De inflatie – nu bijna tien procent op jaarbasis – moet daardoor omlaag gaan. De keerzijde is dat de economische groei op die manier ook wordt afgeremd.

Weinig effect
Om de koers van de munt te ondersteunen heeft de Russische centrale bank op de internationale markten ook al voor tientallen miljarden dollars aan roebels opgekocht, maar tot dusverre heeft dat weinig effect gehad.

NOS

VANDAAG