Grootste kwartaalgroei in VS in tien jaar

Een Amerikaan slaat zijn slag in de uitverkoop. Foto AFP
Print Friendly, PDF & Email

De Amerikaanse economie is in de periode van juli tot en met september met 5 procent gegroeid, de sterkste kwartaalgroei in de afgelopen tien jaar. Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de economie zo goed presteert, want in de maanden april, mei en juni was de groei 4,6 procent.

Het ministerie van Handel was eerder nog uitgegaan van een groei van 3,9 procent.

De toegenomen bestedingen van de consumenten en de bedrijfsinvesteringen veroorzaakten de sterke groei. De consumenten deden vooral meer inkopen op het gebied van gezondheid. De meeste investeringen werden in de computerbranche gedaan.

Records
De analisten denken niet dat de groei zich in dit tempo voortzet. Ze verwachten een groei van 2,5 procent in het laatste kwartaal. Over heel 2015 wordt een groei verwacht van 3 procent.

De VS is bovendien op weg naar een banenrecord. In november kwamen er ruim 300.000 banen bij. Sinds 1999 werden er in één jaar niet zoveel nieuwe banen gerealiseerd.

De jaren 2007-2009 waren de slechtste sinds de Grote Depressie van de jaren 30. In de Verenigde Staten gingen in die twee jaar miljoenen banen verloren.

In de ochtendhandel op Wall Street reageerde de beurs meteen opgetogen op de florissante cijfers. De index steeg naar een recordhoogte van 18.019 punten. Niet eerder werd de grens van 18.000 punten gepasseerd.

NOS

VANDAAG