De olieprijzen stonden vrijdag opnieuw stevig onder druk. Dat kwam vooral door uitspraken van de Saoedische plaatsvervangend kroonprins Mohammed bin Salman. In een interview met persbureau Bloomberg beklemtoonde hij dat Saoedi-Arabië zijn olieproductie pas zal bevriezen als Iran en andere grote olieproducerende landen hetzelfde doen.
Het overaanbod aan olie veroorzaakte afgelopen anderhalf jaar een diepe val van de olieprijzen. Door minder olie op te pompen hopen de voorstanders van productiebevriezing de prijzen weer op te drijven. ‘Als alle landen instemmen met het bevriezen van de productie, zijn wij er klaar voor’, verkondigde Mohammed bin Salman namens Saoedi-Arabië.
Maar zolang Iran niets voelt voor productiebevriezing, is die toezegging weinig waard. Iran piekert er naar eigen zeggen niet over om zijn olieproductie in te perken voordat die de 4 miljoen vaten per dag heeft bereikt. De productie van Iran bedroeg in februari ongeveer 3 miljoen vaten per dag.
Grote schaal
Als uitvloeisel van de internationale overeenkomst over zijn nucleaire programma mag Iran sinds kort weer op grote schaal olie exporteren. Het land lijkt vooralsnog niet van zins zich daarbij te laten afremmen door Saoedi-Arabië of andere grote olieproducenten.
Saoedi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar komen over twee weken in de Qatarese hoofdstad Doha bijeen om opnieuw te praten over het bevriezen van de olieproductie. Bij het vorige overleg, in februari, werd geopperd de productie te bevriezen op het niveau van januari.
Amerikaanse olie werd vrijdag 3,5 procent goedkoper bij 36,99 dollar per vat. De prijs van Brent zakte met 4 procent naar 38,72 dollar per vat. De koers van olieconcern Shell noteerde vrijdag in Amsterdam in de onderste regionen van de AEX met een min van 2,3 procent. Concurrent BP verloor in Londen bijna 2 procent en het Franse Total zakte 3,2 procent in Parijs.
Saoedi-Arabië is voornemens een belang van minder dan 5 procent te verkopen in staatsolieconcern Saudi Aramco, ’s werelds grootste producent van ruwe olie. Het bedrijf zou op zijn vroegst volgend jaar en uiterlijk in 2018 een notering moeten krijgen op de beurs van Riyad.
De Volkskrant
Bewerkt door: Redactie