Apple heeft meer dan 250 miljard dollar in kas

Print Friendly, PDF & Email

We kennen Apple al jaren als het bedrijf van de grote getallen. Daar is er nog één bijgekomen. Het bedrijf heeft bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt dat het meer dan een kwart biljoen dollar in kas heeft, 256 miljard om precies te zijn.

De enorme hoeveelheid geld heeft Apple met name te danken aan de al jaren goedlopende iPhone, die jaar op jaar zorgt voor enorme winsten. Van de telefoon werden in de eerste drie maanden van 2017 50,8 miljoen exemplaren verkocht. Dat is minder dan verwacht en een daling van één procent ten opzichte van vorig jaar. Beleggers lijken teleurgesteld, het aandeel staat nabeurs ruim 2,3 procent in de min.

Er werden ook minder iPads verkocht, de computerverkoop steeg wel. De telefoon leverde, samen met alle andere producten, een omzet op van 52,9 miljard dollar. Dat is 300 miljoen minder dan waar analisten op rekenden, maar wel meer dan vorig jaar.

Giga-spaarpot
De cijfers zijn daarmee niet ontzettend bijzonder, zoals bij Apple inmiddels vaker het geval is. Wat vooral in het oog springt, is de ontzettend grote spaarpot van het bedrijf. Die stijgt al jaren en elke keer ontstaat er opnieuw speculatie wat Apple ermee gaat doen. Heeft het ambities om bijvoorbeeld Tesla of Netflix over te nemen? Daar is vooralsnog geen sprake van.

De grootste overname die Apple ooit deed was 3 miljard dollar, daarmee kocht het Beats Music. Dat zou uiteindelijk de basis vormen van wat nu Apple Music is. Daarnaast heeft het bedrijf vorig jaar een miljard geïnvesteerd in de Chinese Uber-rivaal Didi Chuxing. Maar dat is eigenlijk zakgeld voor het bedrijf. Verder neemt Apple ieder jaar een aantal kleine, onbekendere, bedrijven over.

Belangrijk jaar
Grote overname of niet, 2017 wordt gezien als een heel belangrijk jaar voor Apple. Naar verwachting presenteert het bedrijf in september de iPhone 8, een toestel dat volgens geruchten qua vormgeving enigszins lijkt op de Samsung Galaxy S8. Analisten hopen dat het toestel gaat zorgen voor nieuwe records.

Daarnaast gaan er geruchten dat Apple werkt aan een slimme speaker. Daarmee zou het de strijd aangaan met Amazon en Google, die al eerder zo’n apparaat aankondigden.

NOS

VANDAAG