Grote oliemaatschappijen hebben belangstelling voor Guyana

Een olieboorplatform
Print Friendly, PDF & Email

Guyana gaat consultants in dienst nemen om zijn offshore oliebassins op de markt te brengen. Dit in de nasleep van de enorme vondsten van de Amerikaanse gigant Exxon Mobil en partners, vertelde de Guyanese minister van Energie aan persbureau Reuters.

Sinds 1999 heeft Guyana een door Exxon geleide groep, honderden blokken toegekend die zich uitstrekken over de maritieme grenzen van Guyana met Venezuela en Suriname. Hun vondsten maken van Guyana, een land zonder geschiedenis van de olieproductie en ontspannen energieregulering, een van Latijns-Amerika’s populairste vooruitzichten voor olie-investeringen.

Exxon, de Chinese CNOOC en de in de VS gevestigde Hess Corp die in een consortium opereren, ontdekten meer dan 3 miljard vaten olie- en gasbronnen voor de Atlantische kust van Guyana, genoeg om de olieproductie in de komende jaren te stimuleren tot meer dan 500.000 vaten per dag, een vergelijkbaar volume als het OPEC-lid Ecuador.

Guyana, een van de armste landen van Zuid-Amerika, is van plan een bedrijf te rekruteren om manieren voor te stellen om de resterende offshoregebieden te waarderen en te onderhandelen, zegt Guyana’s minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Raphael Trotman, in gesprek met Reuters.

“De regering heeft besloten dat toekomstige toewijzingen zullen worden gedaan op basis van advies van een internationaal gerenommeerd bedrijf dat regeringen hierover heeft geadviseerd en dat is hoe we van plan zijn om verder te gaan,” zei Trotman.

De regering van Guyana heeft een lijst met gekwalificeerde kandidaten voor de adviesfunctie, die hij niet identificeerde. Er zijn nog geen olieaanbiedingen gepland, zei Trotman.

Grote oliebedrijven hebben belangstelling voor Guyana, waaronder Total, het Spaanse Repsol, de in de VS gevestigde Chevron Corp en het Italiaanse ENI Trotman.

Dezelfde grote, onafhankelijken en nationale oliemaatschappijen zijn ook actief in veilingen in Brazilië en Mexico. Ze bestuderen andere kansen in Latijns-Amerika. Via energiereferenties willen deze oliemaatschappijen meer buitenlandse investeringen aantrekken.

Een van de blokken die Guyana ter beschikking kan stellen, is een diepwatergebied bij de Stabroek van de Exxon-groep, op 241 km voor de kust van Guyana, evenals verschillende blokken met ondiep water.

Het Exxon-consortium, dat $ 18 miljoen betaalde als ondertekeningsbonus voor zijn Guyana-blokken, verwacht dat de productie van zijn vlaggenschip Liza-1 goed zal zijn tot 120.000 bpd in 2020.

De groep heeft zeven ontdekkingen gedaan voor de kust van Guyana, de meest recente in februari van de Pacora-1-exploratieput bij het Stabroek-blok van 6,6 miljoen hectare.

In 2016 ondertekenden de bedrijven een nieuwe overeenkomst met Guyana voor een licentie van vier jaar om hun blokken te ontwikkelen. De deal omvatte twee mogelijke verlengingen van drie jaar. De partijen hebben ook ingestemd met een royalty van 2 procent en 50-50 winsten wanneer de productiekosten worden terugverdiend.

Onder Guyana’s petroleumwet mag een licentiehouder niet meer dan 60 blokken aanvragen, maar de minister heeft de bevoegdheid om meer dan dat toe te kennen, wat Trotman zei dat hij deed met het Exxon-consortium. “We probeerden Exxon een stuk land te geven dat de twee grenslijnen van de natie raakte en dat was strategisch,” zei hij.

Guyana heeft hulp gevraagd van de Verenigde Naties en het Internationaal Gerechtshof over vorderingen van het naburige Venezuela op zijn land- en offshore-areaal.

Reuters
Bewerkt door: Redactie

VANDAAG