VS dankzij handelsoorlog nu grootste leverancier van sojabonen in EU

Sojabonen. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

De Europese import van Amerikaanse sojabonen is in de tweede helft van 2018 ten opzichte van dezelfde periode in 2017 met maar liefst 112 procent gestegen tot 5.181.833 ton.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie. De Verenigde Staten zijn daarmee momenteel de grootste leverancier van sojabonen in Europa, met een aandeel van 74,5 procent in de tweede helft van 2018.

Een jaar eerder was dat in dezelfde periode nog 39 procent. Brazilië staat op de tweede plek met een aandeel van 36 procent.

De plotselinge groei heeft direct te maken met de diverse handelsconflicten met de Verenigde Staten in 2018. In juli 2018 beloofde de Europese lidstaten onder meer om meer Amerikaanse sojabonen te importeren. De Europese landen hebben zo Amerikaanse invoerheffingen op Europese auto's weten te voorkomen.

Maar de groei heeft ook te maken met het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Als represaille voor de diverse Amerikaanse invoerheffingen, ontmoedigt China de import van Amerikaanse sojabonen met zijn eigen invoertarieven. Amerikaanse sojabonen worden daardoor goedkoper, waar Europese importeurs weer van profiteren.

De Europese Commissie verwacht dat de import van sojabonen nog verder door zal stijgen. Sindskort mogen Amerikaanse sojabonen namelijk ook worden gebruikt voor het maken van biobrandstof.

NU.nl

VANDAAG