Bitcoin-ondernemer overlijdt; beleggers raken fortuin kwijt

De bitcoins van QuadrigaCX zitten vast in een digitale kluis. Foto: EPA

Bitcoin-ondernemer Gerald Cotten, de oprichter van handelsplatform QuadrigaCX, is op 30-jarige leeftijd overleden. Hij neemt de wachtwoorden van zijn klanten mee het graf in. Die kunnen daardoor fluiten naar in totaal 190 miljoen Canadese dollar (€127 miljoen).

En daar zijn sommige van die klanten niet blij mee. Cottens weduwe, Jennifer Robinson, heeft inmiddels uitstel van betaling voor het bedrijf van haar man aangevraagd. Niemand anders van het bedrijf kan bij het geld, heeft ze eind januari onder ede verklaard. Ook het kraken van Cottens laptop is niet gelukt.

Bedreigingen
Toch ontvangt Robinson bedreigingen van bitcoin-beleggers die denken dat haar man helemaal niet dood is en dat QuadrigaCX ze een rad voor ogen draait. Toch lijkt het erop dat accountantskantoor EY dinsdag als curator wordt aangesteld.

Cotten, die leed aan de ziekte van Crohn, een darmaandoening, overleed na een bezoek aan India. Hij was daar om een weeshuis te openen.

De Telegraaf

VANDAAG