Handelsvetes kosten VS vele miljarden

Donald J. Trump. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

De handelsstrijd die de Amerikaanse president Donald Trump ontketende, heeft de Amerikaanse economie vorig jaar opgezadeld met een miljardenschade. Economen van vooraanstaande Amerikaanse universiteiten ramen de kostenpost voor de Amerikaanse economie op 7,8 miljard dollar, wat neerkomt op 0,04 procent van het bruto binnenlands product.

De onderzoekers analyseerden de kortetermijnimpact van de maatregelen van Trump, zoals de hogere invoerheffingen. De invoer uit gebieden die gebukt gingen onder hogere tarieven daalde vorig jaar met bijna een derde, terwijl de Amerikaanse export naar die landen zoals China met 11 procent daalde. Verder stegen de kosten voor producenten en consumenten als gevolg van de hogere tarieven bij elkaar met krap 69 miljard dollar.

Aan het onderzoek werkten economen mee van universiteiten California Berkeley, Columbia, Yale en UCLA. Zij merkten ook op dat met name regio’s waar de republikeinen van Trump het voor het zeggen hebben, het hardst geraakt worden door de handelsvetes.

De Telegraaf

VANDAAG