Amerikaanse obligatiemarkt wijst op mogelijke recessie

Mogelijke recessie Amerikaanse obligatiemarkt
Print Friendly, PDF & Email

Beleggers waren vrijdag in de ban van de ontwikkelingen op de obligatiemarkten. Door tegenvallende berichten over de industrie zakte de 10-jaarsrente in Duitsland onder 0 procent en in de VS onder de 3-maandsrente.

Analist Arne Petimezas van AFS Group maakt zich vooral zorgen over de zogenoemde inverse rentecurve in de VS. „Een korte rente die enkele weken onder de lange rente blijft, is historisch gezien een betrouwbare indicatie voor een naderende recessie. En ik denk dat deze situatie ook wel even kan aanhouden. De verdere afbouw van de balans door de Amerikaanse centrale bank zorgt namelijk voor opwaartse druk op de korte rente.”

Of deze recessie er daadwerkelijk komt, is volgens Petimezas in belangrijke mate afhankelijk van het beleid van de Amerikaanse centrale bank. „De Fed zal de rente tijdig moeten verlagen. Omdat de economische cyclus in de VS voorloopt op die in Europa, denk ik dat de ECB uiteindelijk ook niet ontkomt aan een verlaging van de rente. Deze zou dan nog negatiever worden.”

Hoofdeconoom Luc Aben (Van Lanschot Bankiers) is minder somber. „Een inverse rentecurve is een zeker niet feilloze indicatie van een naderende recessie. Het is bovendien de vraag of de markt nog wel goed werkt, aangezien het beleid van de centrale banken een verstorende werking heeft. Over de Amerikaanse economie maak ik me nog weinig zorgen. Voor de eurozone ziet het er minder positief uit. Het wachten is nu op cijfers die op een economische uitbodeming wijzen.”

Vlucht naar veiligheid
Dat beleggers vluchten in veilige havens zoals Amerikaanse, Duitse en Nederlandse staatsobligaties, vindt Petimezas begrijpelijk. Hoewel de Duitse 10-jaarsrente fractioneel onder 0 procent is beland, sluit hij een verdere neergang bepaald niet uit. Aben sluit zich hierbij aan, maar acht het neerwaartse potentieel beperkt. Hij benadrukt dat institutionele beleggers zoals pensioenfondsen dergelijke obligaties vooral als verzekeringspremie aanhouden.

Obligatiehandelaar Arjan de Ruiter van Rabobank constateert dat beleggers ondanks de negatieve rente niet geneigd zijn afscheid te nemen van Duitse staatsobligaties. „Natuurlijk lijden ze koersverlies als de rente weer zou oplopen. Maar bij een verdere economische verslechtering kan de rente verder omlaag en de waarde van de obligaties dus verder stijgen. Dit compenseert mogelijke verliezen op riskantere beleggingen zoals aandelen.”

NU.nl

VANDAAG