CBvS haalt nieuwe lading Surinaamse bankbiljetten binnen

Centrale Bank van Suriname
Print Friendly, PDF & Email

Er is een nieuwe lading aan Surinaamse bankbiljetten donderdagavond ingevlogen vanuit Duitsland waar die worden gedrukt, geeft Kelly Soemodipoero, hoofd van de afdeling Kassierderij bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), te kennen tegenover Suriname Herald.

Soemodipoero geeft aan dat het een reguliere operatie is om nieuwe biljetten te laten drukken wanneer de CBvS door zijn minimumvoorraad heen is.

Met het invliegen van nieuwe Surinaamse bankbiljetten betekent het niet dat er meer biljetten in omloop zijn, verduidelijkt Soemodipoero. Deze veronderstelling wil hij meteen wegwerken. De nieuwe bankbiljetten zijn bedoeld om de oude, gescheurde, vervuilde en versleten biljetten te vervangen. Op dagbasis worden de ontvangen bankbiljetten gecontroleerd die door de commerciële banken worden gestort bij de CBvS. De bankbiljetten worden gesorteerd om kwaliteitsnormen te handhaven.

Vervuilde of beschadigde bankbiljetten worden als ongeschikt beschouwd voor circulatie en worden uit de circulatie gehaald. Vervolgens worden ze vernietigd in bijzijn van de externe accountant van de bank. Die vinkt af wat allemaal wordt vervangen. De vernietigde bankbiljetten moeten worden vervangen en dat gebeurt door een bestelling te plaatsen voor het drukken van nieuwe bankbiljetten. De bestelling van deze lading was al gedaan door de vorige gouverneur van de CBvS, Glenn Gersie.

Soemodipoero wil niet prijsgeven om hoeveel bankbiljetten het gaat, maar benadrukt dat het vervangen van bankbiljetten nodig is. De bankbiljetten die slap zijn, kunnen niet in omloop blijven. Ze kunnen in de geldautomaten vastzitten, legt hij uit. Bij schone bankbiljetten kan er duidelijk worden uitgemaakt of die vervalst zijn. Verder legt hij uit dat coupures met een lage waarde een levensduur hebben van een jaar en sneller vervangen moeten worden dan coupures met een hoge waarde. Die gaan ruim drie jaar mee.

In 2017 waren nieuwe Surinaamse dollarbiljetten in omloop gebracht. Soemodipoero geeft te kennen dat de bankbiljetten gedrukt worden door drukkerij Giesecke & Devrient in Duitsland. Ook geeft hij mee dat het geld kost om de bankbiljetten te laten drukken en drukt de burgers op het hart er zuinig mee om te gaan door te proberen de bankbiljetten niet te bevlekken en te scheuren.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG