Aandelen Apache stijgen met 27 procent; “gisteren was Suriname niets waard”

Oliewinning in de zee. Foto: Shutterstock
Print Friendly, PDF & Email

Apache Corp en Total SA zeiden dinsdag dat ze een belangrijke olieontdekking hadden gedaan voor de kust van Suriname, waardoor de aandelen van Apache bijna 27 procent stegen. “Het is binair. Gisteren was Suriname niets waard en nu: we weten niet wat het waard zal zijn”, zei BofA Global Research-energieanalist Doug Leggate.

Suriname had eerder nog geen commercieel haalbare olie-ontdekkingen gedaan, en de vondst markeert ook een potentieel keerpunt voor de Surinaamse economie.

“We moeten ons hoofd koel houden”, zei president Desi Bouterse. “Laten we alle negativiteiten elimineren en kijken hoe we Suriname kunnen helpen met deze enorme vondst van voorzienigheid.”

Analisten zeiden dat het niet mogelijk was om vast te stellen hoeveel olie de put zou genereren, maar het is net over de grens van door Exxon Mobil geleide ontdekkingen voor Guyana die naar schatting meer dan 6 miljard vaten olie bevatten.

Apache zei dat de put een geologisch model bevestigde met 73 meter (240 voet) olie en 50 meter (164 voet) lichte olie en gascondensaat, met meer evaluatieplanning aan de gang.

“Deze ontdekking kan echt transformerend zijn voor een bedrijf dat echt een achterstand is geweest sinds de Alpine High-ontdekking,” zei Stifel-analist Michael Scialla.

Analisten van RBC Capital Markets noemden de ontdekking ook ‘significant’, maar Cowen & Co waarschuwde dat het jaren zou kunnen duren voordat een aanzienlijke cashflow Apache zou bereiken vanwege de deal met Total.

De overeenkomst van Apache met Total omvatte U$$ 100 miljoen vooruitbetaling en kosten voor exploratie.

Apache rapporteerde een gestage daling van de productie in de laatste twee gerapporteerde kwartalen van 2019 en heeft het boren bij Alpine High verminderd, waarschuwend dat het kapitaal daaruit zou kunnen verplaatsen als de gasprijzen niet herstellen. Het heeft ook toegezegd om dit jaar 20 procent minder uit te geven aan kapitaaluitgaven.

VANDAAG