Netflix ziet stijging in aantal abonnees afnemen door groei concurrentie

Print Friendly, PDF & Email

De groei van het aantal abonnees bij Netflix is flink teruggevallen, blijkt dinsdag uit kwartaalcijfers. Ook is de prognose voor de komende maanden erg somber. In totaal kreeg Netflix er van januari tot en met maart zo'n 4 miljoen betalende klanten bij. Analisten hadden in doorsnee gerekend op een aanwas van meer dan 6 miljoen.

Daarmee merkt het Amerikaanse entertainmentbedrijf het versoepelen van de lockdownmaatregelen in diverse landen veel sterker dan kenners hadden voorzien. Ook lijkt Netflix de opmars van concurrerende streamingdiensten als Disney+, Amazon Prime Video en AppleTV+ flink te voelen.

In de laatste drie maanden van vorig jaar was nog sprake van 8,5 miljoen nieuwe abonnees. In die periode zochten nog veel mensen hun toevlucht tot dramaseries als The Crown en The Queen's Gambit.

De omzet steeg dit keer van 5,8 miljard dollar (4,82 miljard euro) een jaar terug naar 7,2 miljard dollar (bijna 6 miljard euro) in het afgelopen kwartaal. Hiervan was 1,7 miljard dollar (1,4 miljard euro) winst. Dat is wel een verbetering ten opzichte van de 709 miljoen dollar (589 miljoen euro) winst uit het eerste kwartaal van 2020.

Aandeel onderuit na bekendmaking kwartaalcijfers
Netflix rekent voor het lopende kwartaal op slechts 1 miljoen nieuwe abonnees. Dat zou volgens Amerikaanse media neerkomen op het kleinste aantal nieuwe abonnees ooit voor Netflix. In 2013 kreeg de onderneming er in een kwartaal iets meer dan 1 miljoen klanten bij.

Beleggers zijn erg geschrokken van de cijfers. In de zogeheten nabeurshandel in New York ging het aandeel Netflix dinsdag hard onderuit.

Netflix waarschuwde eerder al dat de groei bij het bedrijf zou vertragen wanneer mensen niet meer massaal hoeven thuis te zitten vanwege het coronavirus. Wat mogelijk ook heeft bijgedragen aan de inzinking zijn de productievertragingen voor nieuwe shows door het coronavirus.

NU.nl

VANDAAG