EU koopt voor een recordbedrag aan Russisch gas ondanks sancties

Print Friendly, PDF & Email

De Europese Unie heeft afgelopen woensdag voor een recordbedrag van 689 miljoen euro aan gas gekocht van Rusland. Dat meldt de Brusselse denktank Bruegel vrijdag op basis van eigen berekeningen. De EU blijft Russisch gas kopen, terwijl ze tegelijkertijd de Russische economie probeert lam te leggen met sancties.

Betalingen voor energie zijn vrijgesteld van sancties en er lijkt weinig animo te zijn om dergelijke sancties alsnog op te leggen. Donderdag zei de Litouwse buitenlandminister Gabrielius Landsbergis wel dat een stop op Russische gasimport "geen taboe mag zijn".

De gasprijzen zijn door de oorlog in Oekraïne enorm gestegen. Ten opzichte van 23 februari, de dag voor de Russische invasie van Oekraïne, is de prijs op de Amsterdamse gasbeurs ruimschoots verdubbeld. Die prijs geldt als een belangrijke standaard voor Europese gasprijzen.

Westerse landen hebben Rusland de afgelopen weken verschillende sanctiepakketten opgelegd vanwege de inval in buurland Oekraïne. Zo zijn meerdere Russische banken van het internationale betalingssysteem SWIFT verwijderd en zijn tegoeden van de centrale bank bevroren. Ook krijgen enkele prominente Russen, voornamelijk uit de entourage van president Vladimir Poetin, persoonlijke sancties opgelegd.

De gaskraan dichtdraaien is de allerlaatste optie, omdat landen als Duitsland voor een groot deel van hun gasvoorziening afhankelijk zijn van Rusland. Nederland importeert zo'n 20 procent van zijn gas uit Rusland.

VANDAAG