IMF verwacht diepe recessie in Rusland

Kristalina Georgieva. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

De economische sancties tegen Rusland zullen een diepe recessie in het land veroorzaken, verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook zou het kunnen gebeuren dat Rusland zijn schulden niet meer kan aflossen, zei IMF-directeur Kristalina Georgieva in een interview bij CBS News.

Rusland heeft wel het geld om de schulden af te lossen, maar kan er niet meer bij, zei Georgieva. Dat zal volgens haar niet leiden tot een financiële crisis voor de rest van de wereld.

Banken hebben een totale blootstelling van ongeveer 120 miljard dollar aan Rusland, zei Georgieva. "Niet verwaarloosbaar, maar zeker niet systeemrelevant."

Honger in Afrika
Wel maakt ze zich zorgen over de directe buurlanden van Rusland en Oekraïne, omdat die meer handelsrelaties hebben met Rusland en Oekraïne dan andere landen. Ook de impact van de vluchtelingenstroom in Europa baart haar zorgen.

Daarnaast zal de oorlog verder weg gevolgen hebben, zei Georgieva. "Oorlog in Oekraïne betekent honger in Afrika", zei ze. De prijzen van onder meer graan, energie, meststoffen en metalen stijgen omdat Rusland en Oekraïne grote exporteurs zijn van grondstoffen.

De wereldwijde economische groei zal naar verwachting van het IMF lager uitkomen dan eerder verwacht, maar een krimp verwacht de organisatie niet.

VANDAAG