De Zwitserse bank Credit Suisse verkeert in zwaar weer. Het door schandalen geplaagde Credit Suisse vecht om te overleven. En het was een delegatie van deze bank die deze week door president Chan Santokhi werd ontvangen om financieringsmogelijkheden voor Suriname te bespreken.
Credit Suisse bevindt zich op een kritiek moment in zijn bestaan, schreef topman Ulrich Körner afgelopen vrijdag in een memo aan het personeel. In het eerste halfjaar van 2022 noteerde de bank een nettoverlies van meer dan 2 miljard euro, wat Körners voorganger Thomas Gottstein de kop kostte. De nieuwe bestuurder wil het tij keren door voor miljarden in de kosten te snijden en de zakelijke tak ingrijpend te reorganiseren, meldt NRC.
Credit Suisse werd de afgelopen jaren geplaagd door een reeks schandalen. Zo verloor de bank 5,5 miljard euro aan het omvallen van investeringsfonds Archegos van miljardair Bill Hwang en ruim 3 miljard aan de neergang van het Britse fonds Greensill Capital. Een ruzie tussen twee bestuurders mondde uit in een spionageschandaal, dat tot het vertrek van meerdere bestuurders leidde.
President Santokhi vroeg de delegatie van Credit Suisse in hoeverre de bank een rol van betekenis kan spelen in het schuldherschikkingsprogramma van Suriname. De president wilde weten of er mogelijkheden bestaan voor het herfinancieren van schulden, die passen binnen het raamwerk van het IMF-programma.
Santokhi zei aan de delegatie van Credit Suisse dat elke investeringsbank die Suriname gedurende deze uitdagende periode wenst te ondersteunen, welkom is. Hij zei ook ingenomen te zijn met de langetermijnrelatie tussen de Zwitserse financiële instelling en Staatsolie. De president is er geïnteresseerd in hoe deze relatie zich in de toekomst zal ontwikkelen.
Beleggers zegden deze week hebben het vertrouwen op in Credit Suisse verloren. De koers kelderde dit jaar al met zo’n 60 procent, meldt RTL Nieuws.
Credit Suisse verloor miljarden door een paar missers. Zo had het geld geleend aan onder meer het Amerikaanse hedgefonds Archegos, dat begin vorig jaar failliet ging, en aan financieringsgigant Greensill, dat ook vorig jaar ten onder ging. Alleen al de ondergang van Archegos kostte Credit Suisse 5,3 miljard frank (tegen de huidige koers ruim 5,5 miljard euro).
Daardoor gingen beleggers zich afvragen of Credit Suisse nog wel voldoende zicht heeft op de risico’s die het loopt. De bank verving zijn ceo, om het vertrouwen te herstellen. Ook werd toen een herstructurering aangekondigd. Maar voor details daarover moeten beleggers wachten tot 27 oktober, wanneer de resultaten over het derde kwartaal worden bekendgemaakt.