Twitter heeft de BBC aangemerkt als een door de overheid gefinancierde mediaorganisatie en daar is de Britse omroep niet blij mee. De BBC benadrukt dat de omroep altijd onafhankelijk is geweest en door het publiek wordt gefinancierd.
De jaarlijkse wettelijk verplichte omroepbijdrage is 159 pond (zo’n 181 euro) per huishouden. Alle bijdragen samen waren vorig jaar goed voor 71 procent van de totale inkomsten van de BBC. Het bedrag wordt vastgesteld door de Britse regering.
Daarnaast ontvangt de omroep jaarlijks ruim 90 miljoen pond van de Britse overheid voor BBC World Service. Dat onderdeel trekt voornamelijk niet-Brits publiek.
Maar die bijdragen staan los van de onafhankelijkheid, benadrukt de BBC. De omroep wijst op zijn statuut, waarin staat dat de organisatie onafhankelijk moet zijn. Het gaat dan om onder meer de vrijheid om redactionele en creatieve beslissingen te nemen.
Het label staat bij het account @BBC. Bij andere accounts, zoals @BBCNews en @BBCWorld, ontbreekt het.
Twitter-eigenaar Elon Musk heeft inmiddels contact met de BBC gehad. Volgens de omroep vindt Musk “het zinvol” om de koppeling tussen eigendom en financiering duidelijk te maken.
Wel vindt hij dat mediaorganisaties ten onrechte beweren dat ze onpartijdig zijn. “Alle media zijn partijdig, sommige duidelijk meer dan andere. Ik moet opmerken dat ik BBC News volg op Twitter, omdat ik denk dat de omroep een van de minst bevooroordeelde mediaorganisaties is”, zei de miljardair verder.
Een Amerikaanse radio-omroep kreeg onlangs hetzelfde label. Twitter had die omroep aanvankelijk aangeduid als een aan de staat gelieerd medium. Het sociale platform kreeg daarop veel kritiek, omdat Twitter de radio-omroep daarmee in dezelfde hoek had gezet als bijvoorbeeld de gecontroleerde Russische staatsmedia. Volgens de radio-omroep heeft Musk toegegeven dat het eerste label eigenlijk niet het juiste was.