“Twee blikjes frisdrank per dag = 4 jaar eerder sterven”

"Twee blikjes frisdrank per dag = 4 jaar eerder sterven". Foto Thinkstock
Print Friendly, PDF & Email

Slecht nieuws voor liefhebbers van frisdranken: niet alleen kan je er zwaarlijvig en diabeet van worden, te veel frisdrank kan ook het verouderingsproces versnellen. Dat blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in het vakblad American Journal of Public Health. De onderzoekers wijzen erop dat de correlatie tussen frisdranken en het versnelde verouderingsproces nader moet onderzocht worden.

Onderzoekers hebben jarenlang 5.300 Amerikanen tussen 20 en 65 jaar gevolgd. Die hadden geen verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten. Uit hun chromosomen bleek een correlatie tussen de vroegtijdige veroudering van het DNA en de consumptie van frisdranken.

Celweefsel
“Het regelmatig drinken van gesuikerde frisdranken lijkt de ontwikkeling van ziektes te beïnvloeden, en niet enkel omdat ze het metabolisme verstoren dat zorgt voor de controle op suikers in ons lichaam maar ook omdat ze de veroudering van het celweefsel lijken te versnellen”, verklaart Elissa Epel, lid van het onderzoeksteam aan de universiteit van San Francisco.

Celregeneratie verstoord
De telomeren, het DNA dat op het uiteinde van de chromosomen zit, krimpen naargelang we ouder worden. Onder invloed van frisdrank kan dat proces versnellen. Hoe meer het telomeer krimpt, hoe moeilijker een cel kan regenereren, wat voor een veroudering van het lichaam zorgt.

Wie elke dag 60cl frisdrank drinkt, of twee blikjes, zou op die manier 4,6 jaar aan levensverwachting kunnen inboeten.

Onzichtbaar
“We denken dat we veel frisdrank mogen drinken zolang we maar niet verdikken”, stelt professor Epel, “maar deze studie doet het bestaan van een onzichtbaar mechanisme vermoeden dat voor een versnelde veroudering zorgt”.

De onderzoekers wijzen erop dat bijkomende langlopende studies nodig zijn om de hypotheses te staven. Het studiegebied van de telomeren is redelijk nieuw.

Ook tabak
Tabak heeft volgens Cindy Leung, hoofdauteur van de studie, een gelijkaardig effect op onze stofwisseling. Ook de sigaret zorgt voor een inkrimping van de telomeren, waardoor de levensverwachting van een roker korter wordt.

De Belgische federatie van de water- en frisdrankproducenten (VIWF) wenst aan te stippen dat de studie een aantal belangrijke beperkingen vertoont en dat de auteurs zelf voorzichtig zijn in hun conclusies wanneer ze stellen dat het regelmatig consumeren van gesuikerde frisdranken de ontwikkeling van stofwisselingsziektes ‘kan’ beïnvloeden via de versnelde celveroudering.

lactualite24.com, Guardian

VANDAAG