Alternatief anticonceptiemiddel in ontwikkeling

De pil. Foto: Flickr
Print Friendly, PDF & Email

Nederlandse wetenschappers werken aan een opmerkelijk alternatief voor de pil of het condoom, bedacht door industrieel ontwerper Peter van de Graaf. In de eileiders van de vrouw worden minuscule klepjes ingepland, die zij open en dicht kan doen al naar gelang zij wel of niet zwanger wil worden.

Wetenschappers uit Eindhoven zijn samen met industrieel ontwerper Peter van de Graaf bezig met de ontwikkeling van een innovatief anticonceptiemiddel. Hij bedacht een techniek, Choice, waarbij twee miniscule klepjes in de beide eileiders worden geplaatst, die van buitenaf bediend kunnen worden.

De vrouw bepaalt dus op elk moment helemaal zelf wanneer ze al dan niet zwanger wil worden. Wanneer de klepjes dichtgeklapt worden, is er geen risico op een ongewenste zwangerschap. Klapt ze de klepjes daarentegen open, dan kan ze wel zwanger worden.

De anticonceptiesluis kan alvast rekenen op heel wat enthousiasme binnen de wetenschappelijke wereld. De anticonceptiesluis hoeft immers slechts één keer worden ingebracht, brengt geen hormonale bijwerkingen met zich mee en voorkomt ongewenste zwangerschappen. Het inbrengen van de buisjes verloopt via een eenvoudige procedure met behulp van een kijkbuis. Er is dus geen invasieve operatie voor nodig.

Wie al meteen enthousiast op dit nieuws reageert, zal nog eventjes geduld moeten opbrengen. De ontwikkeling van het product vertoeft nog in een beginfase. Binnenkort starten de eerste dierenproeven. Wanneer deze resultaten positief onthaald worden, kan gestart worden met de eerste klinische onderzoeken.

GVA

VANDAAG