'Een derde verkiest risico boven dagelijkse pil'

Tabletten. Foto: Flickr
Print Friendly, PDF & Email

Een op de drie mensen riskeert liever een korter leven, dan dat ze dagelijks een pil nemen om hartziekten te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of California San Francisco en de University of North Carolina.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat een op de vijf mensen meer dan duizend dollar zou betalen om te voorkomen dat ze de rest van hun leven dagelijks medicijnen zouden moeten slikken. Ruim 40 procent had hier helemaal geen geld voor over.

De resultaten van het onderzoek onder duizend mensen van gemiddeld vijftig jaar werd gepubliceerd in het tijdschrift Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Risico
De onderzoekers vroegen de deelnemers via een online enquête hoeveel tijd ze aan het einde van hun leven wilden inleveren om het dagelijks nemen van pillen te vermijden. Ook keken ze hoeveel geld mensen zouden willen betalen en welk hypothetisch risico op overlijden ze nog acceptabel vonden in ruil voor het niet dagelijks slikken van hartmedicijnen.

Meer dan 8 procent van de deelnemers was bereid om twee jaar op te geven om het slikken van medicijnen te voorkomen. Ongeveer 21 procent vindt een week tot een jaar korter leven acceptabel.

Maar twee derde zou helemaal geen tijd inleveren in ruil voor minder hartmedicijnen. Ongeveer dezelfde cijfers vonden de onderzoekers bij het risico op overlijden. Een op de tien zou een 10 procent kans op overlijden riskeren, maar 62 procent wil helemaal geen risico op overlijden lopen.

Leven
"Wat we probeerden te meten is in hoeverre het slikken van medicijnen, het verkrijgen, eraan denken om het te nemen en het daadwerkelijk slikken, invloed heeft op de kwaliteit van leven", vertelt hoofdonderzoeker Robert Hutchins.

"Zelfs als we de bijwerkingen van medicijnen negeren, kan het slikken van een dagelijkse pil een groot effect hebben op iemands leven."

De onderzoekers benadrukken dat het hun enquête hypothetisch was. "En het betreft de voorkeuren van mensen op slechts een enkel moment", aldus Hutchins.

Daarbij hebben de onderzoekers gevraagd om geen rekening te houden met de kosten en bijwerkingen van hartmedicijnen, maar het is onduidelijk of mensen hier ook echt geen rekening mee gehouden hebben.

NU.nl

VANDAAG