Eerste halsslagaderoperatie in Suriname

Print Friendly, PDF & Email

Op 10 maart 2017 is voor het eerst een halsslagaderoperatie verricht in Suriname in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De operatie heeft enorme logistieke inspanning en teamprestatie opgeeïst. In juni 2016 werd door V.N. Chigharoe de vaatchirurgie officieel geïntroduceerd in het AZP. Vanaf december 2016 beschikt het AZP over een tweede vaatchirurg: Evert Kesoemoarso. De twee vaatchirurgen proberen samen de vaatchirurgie in haar volle omvang uit te voeren.

Er zijn reeds diverse grote vaatoperaties uitgevoerd. Echter, het wachten was op de eerste halsslagaderoperatie , die op 10 maart jongstleden op vakkundige wijze plaatsvond. Patiënten die voor de halsslagaderoperatie in aanmerking komen, zijn patiënten die getroffen zijn door een beroerte, ook wel CVA genoemd. De lichte en voorbijgaande vorm heet de TIA, de afkorting voor een Transient Is chemic Attack. Gerichte onderzoeken zoals een echografie van de halsslagader kunnen een vernauwing aantonen in deze halsslagader. Op deze plek ontstaat er vervolgens een bloedprop, die meegaat met de bloedstroom om later de bloedvoorziening van een deel van de hersenen ernstig te belemmeren.

De onderzoeken liggen niet direct voor de hand, waardoor de oorzaak van de beroerte niet altijd duidelijk is. Indien in vroeg stadium duidelijk is dat de halsslagader vernauwd is, kan een halsslagaderoperatie op korte termijn, een nieuwe CVA voorkomen. Aangezien wij, in vergelijking met de ontwikkelde landen, niet beschikken over dure stolseloplossende medicijnen (zoals alteplase), is de juiste zaak om deze groep patiënten de preventieve halsslagaderoperatie aan te doen.

Op 25 februari jongstleden kreeg de 62-jarige meneer P.M. een lichte beroerte (TIA). Hij kon plots zijn rechterlichaamshelft niet bewegen. Na een uur waren de klachten voorbij. Hij werd door neuroloog Harvey Yang gezien in het weekend. Bij lichamelijk onderzoek hoorde Yang een duidelijk geruis over de linkerhalsslagader. Overigens bleek de patiënt in prima conditie te verkeren.

VANDAAG