Ook mannen kunnen borstkanker krijgen

Borstkanker
Print Friendly, PDF & Email

Niet alleen vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Jaarlijks krijgen ongeveer honderd Nederlandse mannen borstkanker. De meeste mannen zijn niet op de hoogte van het feit dat zij de ziekte ook kunnen krijgen. Ook artsen staan er niet altijd bij stil.

Doordat het bij de meeste mensen niet bekend is dat mannen borstkanker kunnen krijgen, is er een site gelanceerd waarop alle informatie over borstkanker bij mannen te vinden is. Door het bewustzijn van de ziekte te vergroten kan er in de toekomst hopelijk ook eerder alarm geslagen worden wanneer mannen een knobbeltje of iets anders verdachts in hun borst voelen.

Klachten die kunnen wijzen op borstkanker:
- Deukjes of kuiltjes in de huid;
- Een wondje van de huid dat niet geneest;
- Verandering van de tepel of tepelhof, bijvoorbeeld intrekking, zwelling, roodheid, huidvervelling, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt;
- Afscheiding uit de tepel, zoals bruin of bloederig vocht;
- Een borst die warm aanvoelt en rood is;
- Een verdikte huid waar putjes in zitten. De huid van de borst ziet er dan uit als een sinaasappelschil.

Overeenkomsten en verschillen met vrouwen:
- De gemiddelde leeftijd waarop mannen borstkanker krijgen is 68 jaar. Bij vrouwen is dat 61 jaar;
- Bij mannen met borstkanker is er vaker sprake van een erfelijke aanleg: ongeveer 10 procent van de mannen heeft de ziekte gekregen door een erfelijke afwijking, vaak in het BRCA1-gen of BRCA2-gen. Bij vrouwen is dat ongeveer 5 procent. Lees meer over erfelijkheid en borstkanker mannen;
- Bij mannen is een borstsparende operatie bijna nooit mogelijk. Dat komt, omdat mannen minder borstweefsel hebben;
- In vergelijking met vrouwen wordt borstkanker bij mannen vaker in een later stadium ontdekt. De tumor is dan al groter en vaker uitgezaaid naar lymfeklieren in de oksel, of naar andere plekken in het lichaam. Hierdoor is de prognose voor mannen gemiddeld slechter dan voor vrouwen;
- Voor vrouwen is er het bevolkingsonderzoek borstkanker. Omdat borstkanker bij mannen weinig voorkomt, is dit bevolkingsonderzoek er niet voor mannen.

Borstkanker.nl

VANDAAG