Geen voorraad pentavalent vaccin

Spuitje. Foto: Thinkstock
Print Friendly, PDF & Email

Het Ministerie van Volksgezondheid bevestigt hierbij dat het pentavalent vaccin niet in voorraad is. Sinds maart is er een landelijk schaarste aan dit vaccin. Als gevolg hiervan blijkt dat enkele vaccinatiepartners het Inactief Polio Vaccin/ Oraal Polio Vaccin (IPV/OPV), dat in combinatie wordt gegeven met pentavalent, niet kunnen toedienen. Dit meldt het ministerie via het NII.

Het ministerie heeft onlangs het bericht doen uitgaan dat de vaccinatiepartners het IPV/OPV toedienen, ondanks het pentavalent vaccin niet in voorraad is. Ouders hebben immers het recht erop te staan dat hun kind gevaccineerd wordt, indien het vaccin er is. Het pentavalent vaccin en IPV/OPV maken deel uit van het landelijke kindervaccinatieprogramma, bestemd voor kinderen van 0 tot 5 jaar. Deze vaccins beschermen kinderen respectievelijk tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B, haemophilusinfluenzae type B en polio.

Ten aanzien van het pentavalent vaccin, tracht het ministerie in samenwerking met de Pan American Health Organization (PAHO), het tekort vóór eind juni aan te vullen. Wanneer het vaccin er eenmaal is, zal door de vaccinatiepartners, zoals voorgeschreven, een inhaalschema worden gehanteerd, zodat kinderen beschermd zijn.

Omdat er nu geen kwestie is van een uitbraak, is het risico van besmetting laag. Volksgezondheid doet er alles aan deze ongewenste situatie tot het verleden te laten behoren en in het vervolg te voorkomen.

VANDAAG