Preventieve borstamputatie blijkt niet nodig voor dragers van het borstkankergen BRCA2, meldt het Algemeen Dagblad maandag op basis van nieuw onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.
Dragers van de genfouten BRCA1 en BRCA2 hebben 60 tot 80 procent kans om borstkanker te krijgen. Jaarlijks laten zo’n honderd tot tweehonderd vrouwen vanwege zo’n genetische fout hun borsten preventief verwijderen.
Uit het onderzoek van het Erasmus MC blijkt nu dat de overlevingskansen van dragers van BRCA2 vrijwel even groot zijn als ze hun borsten behouden en zich elk half jaar laten controleren.
Het is voor het eerst dat er een studie is gedaan naar de overlevingskansen van deze groep. Bijna drieduizend vrouwen met BRCA1 en BRCA2 zijn voor het onderzoek gemiddeld tien jaar lang gevolgd.
‘Onderzoek kan voor opluchting zorgen’
De onderzoekers beseffen dat het nieuws een klap kan zijn voor de honderden vrouwen die al een borstamputatie achter de rug hebben. Maar onderzoeker en epidemioloog Anette Heemskerk-Gerritsen zegt tegen het AD dat de onderzoeksresultaten ook een “opluchting” zijn.
“Je borsten laten verwijderen is voor elke vrouw heftig. Het doet iets met je zelfbeeld en seksualiteit. Voor de vrouwen die nog worstelden, is het fijn om te weten dat ze écht een keuze hebben.”
NU.nl
Bewerkt door: Redactie