Hoge bloeddruk stijgt met 29 procent tegen 2025

Bloeddruk wordt gemeten
Print Friendly, PDF & Email

Het aantal mensen met hoge bloeddruk zal naar verwachting met 29 procent stijgen tegen 2025. Leefstijlfactoren, zoals te weinig beweging, een zoutrijk dieet met veel bewerkte en vette voedingsmiddelen en alcohol- en tabaksgebruik zijn wereldwijd de belangrijkste redenen voor de toename van het aantal hoge bloeddruk-patiënten.

Hoge bloeddruk treft ongeveer één miljard mensen en veroorzaakt jaarlijks naar schatting 9,4 miljoen doden. Maar voor elke tien mensen die de diagnose krijgen, weten zeven niet dat ze de aandoening hebben. Daarom is het zo belangrijk om dat mensen hun bloeddruk regelmatig laten controleren. Een hoge bloeddruk is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van een beroerte. Jaarlijks wordt op 29 oktober – Wereld Beroerte Dag – extra aandacht hieraan besteed. Het thema dit jaar is Life After a Stroke (Leven na een beroerte).

Wereldwijd en in Suriname
Wereldwijd is beroerte de tweede belangrijkste doodsoorzaak. In Suriname staat het op de eerste plaats van alle doodsoorzaken. Uit het in 2016 gepubliceerd HeliSur-onderzoek is gebleken dat Hindostanen een hoger risico vertonen op diabetes mellitus en beroerte, in vergelijking met andere etnische groepen. Zij zouden etnisch vatbaar zijn voor atherosclerose, diabetes mellitus en obesitas, die allemaal het risico op een beroerte kunnen vergroten in vergelijking met andere etnische groepen.

Het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft een hoge sterfte als gevolg van een beroerte in Suriname gedocumenteerd, met een hoger sterftecijfer als gevolg van een beroerte bij Hindostanen. Het HeliSur-onderzoek, Prevalence of self-reported stroke in association with ethnic background within a multi-ethnic population in Paramaribo, Suriname: Results from the HeliSur study, werd in 2016 gepubliceerd in het medisch tijdschrift Neurology Asia 2016; 21 (4): 303-310.

Beroerte voorkomen
Hoge bloeddruk en beroerte zijn te voorkomen. Gezondheidsorganisaties adviseren een lagere cholesterol-, bloeddruk- en glucosegehalte. Uit onderzoek blijkt dat een gezonde levensstijl vanaf de kindertijd net zo belangrijk is om het risico op een beroerte te minimaliseren. Gezond eten is de sleutel tot het gezond houden van het hart.

Het beste is om voedingsmiddelen die transvetten bevatten te vermijden en deze te vervangen door ongezouten noten, zaden, groenten, magere eiwitten en onverzadigde vetten. Overgewicht en roken zijn ook twee belangrijke risicofactoren, terwijl voldoende lichaamsbeweging kan helpen om het risico op een beroerte te verminderen.

VANDAAG